Gazze’de ateşkese rağmen devam eden saldırılar, siviller üzerindeki ağır insani yükü daha da artırıyor. Bölgedeki Sağlık Bakanlığı ve uluslararası kurumlar, son 24 saatte yaşanan can kayıpları, tıbbi tahliyeler, tünel operasyonları ve kış koşullarının neden olduğu felaketlere ilişkin çarpıcı veriler paylaştı. BM kuruluşları ise insani yardımın engellenmesinin krizi derinleştirdiğini vurguluyor.
Gazze’deki Sağlık Bakanlığı, İsrail saldırılarında sadece son 24 saatte 10 Filistinlinin hayatını kaybettiğini, bunlardan 8’inin enkaz altından çıkarıldığını açıkladı. Ateşkesin yürürlüğe girdiği 10 Ekim’den bu yana ise 347 kişinin öldüğü, 889 kişinin yaralandığı, 596 kişinin cenazesinin enkaz altından çıkarıldığı bildirildi.
Ekim 2023’ten bu yana saldırılarda ölenlerin toplam sayısı 69 bin 785, yaralıların sayısı ise 170 bin 965 olarak kaydedildi.
İsrail ordusu, ateşkese rağmen kuzeydeki Beyt Lahiya’da bir drone saldırısı düzenleyerek iki Filistinliyi öldürdü. İsrail, açıklamasında hedef aldığı kişilerin “tehdit oluşturduğunu” iddia etti. Son bir haftada Refah kentinde 20’den fazla Filistinlinin öldürüldüğü, 8 kişinin alıkonulduğu duyuruldu. Ordu ayrıca, Refah’ta bir tünelden çıktıklarını öne sürdüğü 4 Filistinliyi öldürdüğünü, 2 kişiyi gözaltına aldığını açıkladı; İsrail basını bölgede yaklaşık 200 Hamas mensubunun mahsur kaldığını yazdı.
ABD Başkanı Donald Trump’ın 9 Ekim’de onaylandığını duyurduğu ateşkes planına rağmen bölgede saldırılar devam ediyor. İsrail ordusu, Filistinlilere yönelik operasyonlarını “tehdit” gerekçesiyle sürdürüyor.
BM Yakın Doğu Filistin Mültecilerine Yardım Ajansı (UNRWA), kış yaklaşırken Gazze’de koşulların hızla kötüleştiğini ve 79 binden fazla kişinin barınma merkezlerinde çok kötü şartlarda yaşamaya çalıştığını belirtti. Şiddetli yağışlar nedeniyle binlerce çadır su altında kalırken, gıda malzemeleri ve mobil sağlık noktalarının büyük bölümü zarar gördü. Gazze’de hükümet yetkilileri, olumsuz hava koşullarının 22 binden fazla çadırı tahrip ettiğini ve en az 3,5 milyon dolarlık maddi hasara yol açtığını açıkladı.
Yetkililer, felaketin bu denli büyümesinin temel sebebinin İsrail’in çadır, izolasyon, ısıtma, enerji ve kanalizasyon malzemelerinin girişine izin vermemesi olduğunu kaydetti. 288 binden fazla aile soğuk ve yağmura karşı savunmasız durumda.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dün 33 hasta ve 109 refakatçiyi Gazze’den Ürdün’e tahliye ettiğini açıkladı; ancak Gazze’de hâlâ 16 bin 500’den fazla hastanın acil tıbbi tahliyeye ihtiyaç duyduğu belirtildi. DSÖ Genel Direktörü Tedros Ghebreyesus, hastaların sınır geçişlerinde saatlerce bekletildiğini ve bunun sağlık durumlarını daha da kötüleştirdiğini ifade etti.
Ekim 2023’ten bu yana 10 binden fazla hasta, 30’dan fazla ülkeye sağlık amacıyla tahliye edildi.
Gazze’deki Sağlık Bakanlığı ayrıca, İsrail'in Uluslararası Kızılhaç aracılığıyla 15 Filistinli esirin naaşını daha teslim ettiğini duyurdu. Bugüne kadar teslim edilen cenaze sayısı 345’e yükseldi; yetkililer cenazelerde işkence izleri bulunduğunu belirtiyor.
Kaynaklar: Reuters, BBC, Al Jazeera, Anadolu Ajansı, The Guardian
Florya Gazetesi Haber Merkezi




