AFAD 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin şiddetini açıkladı

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, açıklamalarda bulundu. 13 günde 4 aylık deprem meydana geldiğini söyleyen Tatar, "Artçı sarsıntılar devam edecek. Hasarlı binalara girmeyin" dedi.

19 Şubat 2023 Pazar 12:45
AFAD 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin şiddetini açıkladı

AFAD Deprem Risk ve Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, Kahramanmaraş merkezli depremler hakkında açıklamalarda bulundu:

"13 GÜNDE 4 AYLIK DEPREM OLDU"

- Artçı sarsıntılar devam edecek. Bir bölümü 6 ve üzerine çıkabilir. Hasarlı binalara girilmemesi büyük önem taşıyor. 4 ayda kaydettiğimiz deprem sayısını 13 günde kaydettik. Her 3-4 dakikada bir artçı sarsıntı meydana geliyor.

ARTÇILARIN BÜYÜKLÜĞÜ

- Artçı sarsıntı 6 bin 40'a ulaştı. 4-5 arası 436, 5-6 arası artçı sarsıntı sayısı 40 olarak ölçüldü. Bir de 6,6 büyüklüğünde sarsıntı var.

- 7,7 büyüklüğündeki depremin şiddeti 12'dir. 7,6'lık ikinci depremin şiddeti de 10 şiddetine karşılık gelmektedir.

"DEPREM ZONLARINDA BÜYÜK KIRILMALAR VAR"

- Doğu Anadolu Fay Zonu'nun 5 ayrı kolunun kırıldığını biliyoruz. Bu kırılan segmentlerin yanı sıra Malatya Doğanşehir'de 25 kilometrelik hat boyunca kırılmalar meydana geldiğini biliyoruz. Sahada ölçülen en yüksek yer değiştirme miktarı 3 metre. Yer kabuğu yüzeyde yaklaşık 7.3 metre yer değiştirmeye maruz kalıyor. 30 katrilyon jul enerji açığa çıkmış durumda.

DEPREMİN BÜYÜKLÜĞÜ VE ŞİDDETİ FARKI KONULARDIR

Depremin büyüklüğü, depremin kaynağında açığa çıkan enerjinin ölçüsüdür. Depremin büyüklüğü, ölçümün nerede yapıldığına bağlı olarak değişmez.

Depremin şiddeti ise, depremin yeryüzünün belirli bir noktasında sebep olduğu sallanmanın gücünü ifade eder. Bu nedenle depremin şiddeti, depremin merkez üssünden uzaklığa bağlı olarak değişir.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63