Herkesin kafasına takılan soru cevap buldu! Bağışlar vergiden mi düşecek?

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), Kahramanmaraş depremleri nedeniyle "Türkiye Tek Yürek" bağış programında ve diğer etkinliklerde toplanan meblağın vergiden değil, matrahtan düşeceğini açıkladı.

16 Şubat 2023 Perşembe 15:45
Herkesin kafasına takılan soru cevap buldu! Bağışlar vergiden mi düşecek?
  • HABER 7

Önceki gün Türkiye'deki 100'ün üzerinde televizyon kanalında yayınlanan ve 115 milyar 146 milyon 528 bin lira toplanan "Türkiye Tek Yürek" kampanyasında ve diğer etkinliklerde alınan bağış miktarının vergiden mi, matrahtan mı düşeceği bir süredir merak ediliyordu.

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) Twitter hesabından yapılan paylaşımla birlikte milyonlarca insanın kafasındaki soru işaretleri giderilmiş oldu. GİB, "Bağış ve yardımlar vergiden değil, matrahtan düşülmektedir" diyerek sosyal medyadaki tartışmalara son noktayı koydu.

ÖRNEK ÜZERİNDEN ANLATILDI

GİB'in yapmış olduğu açıklamanın devam eden bölümünde şu ifadelere yer verildi:

"Sosyal medyada, yapılan bağış ve yardımların vergiden düşüldüğü yönünde paylaşımların devam ettiği görülmektedir.

Kamuoyunun ve vergi mükelleflerinin doğru bilgilendirilmesi adına konunun yeniden açıklanması gerekli görülmüştür.

Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunları belli şartlarla bağış ve yardımların elde edilen gelirden, kurum açısından kazançtan indirilmesi imkânı vermektedir. Kazançtan indirim ile vergiden indirim tamamen birbirinden farklı kavramlardır.

Bağış ve yardımlar gerekli şartları taşıyorsa ilgili yılın vergi matrahının tespitinde gelirden, kurumlar için kazançtan indirilir. Bu indirim sonucu kalan tutar vergiye tabi olur.

Konuyu basit bir örnekle anlatmak gerekirse;100.000TL kazancı olan bir kurum 20.000TL AFAD’a bağış yaptığında kazancından 20.000TL’yi indirecektir. Kalan 80.000TL üzerinden %20 oranında hesaplanan 16.000TL kurumlar vergisi ödeyecektir. Özetle, vazgeçilen vergi tutarı 4.000TL’dir."

'Türkiye Tek Yürek' ortak yayında yardım kampanyası: İşte toplanan dev bağış miktarı...'Türkiye Tek Yürek' ortak yayında yardım kampanyası: İşte toplanan dev bağış miktarı...

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63