Irkçı Fransa Afrika'yı sömürdü, milyonları katletti

Fransa Ulusal Meclisi'nde siyahi milletvekilli Bilongo'nun konuşması sırasında "Afrika'ya geri dön" tepkisi yükselmesi ülkenin ırkçılık seviyesini bir kez daha gösterirken, Fransa'nın yıllar boyu süren Afrika sömürüsünü gündeme getirdi.

04 Kasım 2022 Cuma 16:45
Irkçı Fransa Afrika'yı sömürdü, milyonları katletti

Avrupa'da yükselen ırkçı sesler, parlamentoya kadar ulaştı. AB ülkesi Fransa'nın Ulusal Meclisi'nde siyahi milletvekilli Carlos Martens Bilongo, korkunç ırkçılığa maruz kaldı. Milletvekili Bilongo, konuşması sırasında "Afrika'ya dön" tepkisi yükseldi. Aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) milletvekili Gregoire de Fournas, "Afrika'ya geri dön" diye bağırdı. Bu skandal üzerine ara verilen oturum, hemen ardından sonlandırıldı.

Ülkenin ırkçılık seviyesini bir kez daha gösteren bu çıkış, Fransa'nın yıllar boyu süren Afrika sömürüsünü gündeme getirdi.

KARA KITA'YI ASIRLARCA SÖMÜRDÜLER

Üç asırdır Afrika kıtasını işgal eden ve son 100 yılda kıta adeta iliğini kurutan Fransa; işgal ettiği ülkelerin yer altı ve yer üstü zenginliklerini sömürdü, ülkelerden zorla koloni vergisi olarak haraç kesti, haraç vermeyen ülkelerde iç istikrarsızlık çıkarıp yeniden saldırı pozisyonuna geçti. Hala Afrika'daki askeri darbelerle Kara Kıta'ya yön vermeye çalışan Paris yönetiminin 100 yıllık kanlı serüvenini gözler önüne seriyoruz...

10 ÜLKEYE 13 SALDIRI

Fransa; 1964 yılından günümüze kadar 10 ülkeye 13 askeri operasyon düzenledi.

Fransa; 1964’te Gabon’a, 1968, 1972 ve 1980’de Çad’a, 1978’de Zaire’ye 1979’da Orta Afrika Cumhuriyeti’ne, 1986’da Togo’ya askeri harekat gerçekleştirdi.

Fransa, sınırötesi işgal operasyonlarını; Ruanda (1990, 1993), Somali (1991), Kamerun (1996), Fildişi Sahilleri (2002) ve Libya’da (2011) sürdürdü. Libya’ya yönelik 2011’de düzenlenen ve Fransa’nın öncülük ettiği Uluslararası Koalisyon, devlet lideri Muammer Kaddafi’yi linç ettirdi. Libya lideri Kaddafi, Fransa yanlısı eylemciler tarafından darp ve işkence ile öldürüldü.

İŞGAL BİTTİ, HARAÇ GELDİ

"İşgal krallığı" Fransa, 56 sene boyunca 14 ülkeden koloni vergisi adı altında 300 milyar dolar haraç aldı. Resmî olarak 1958-2014 yılları arası Fransa’ya “koloni vergisi” ödeyen Afrika ülkeleri şunlar: Benin, Burkina Faso, Guinea-Bissau, Fildişi, Mali, Nijer, Senegal, Togo, Kamerun, Orta Afrika Cum., Çad, Kongo, Ekvatoral Gine, Gabon.

İŞGALİN KÜLTÜREL İZİ FRANSIZCA

İşgallerin acı tesirlerini hala yaşayan Afrika ülkeleri, kültürlerini adeta kaybetmiş durumda. Günümüzde tam 15 Afrika devletinin resmi lisanı Fransızca.

Resmi dili Fransızca olan ülkeler arasında; Kamerun, Fildişi Sahilleri, Burkina Faso, Nijer, Senegal, Mali, Ruanda, Gine, Çad, Haiti, Burundi, Benin, Kongo, Gabon ve Cibuti yer alıyor.

BİR ASIR SÜREN CEZAYİR SOYKIRIMI

İşgal, sömürge ve darbelerle Afrika kıtasının iliğini kurutan Fransa’nın yarım asırlık zaman diliminde operasyon düzenlediği ve işgal ettiği Afrika ülkesi sayısı 23.

Fransa, soykırımlar tarihine geçen işgalini ise Cezayir’e düzenledi. 1827-1962 arasında 135 yıl boyunca Cezayir’i işgal altında tutan Fransa, ülkenin bütün zenginliklerini iç ettiği gibi milyonlarca insanı da katletti.

Ağustos 1945'te Fransız ordusu 45 bin masum sivili katledip binlerce Cezayirli kadına tecavüz etti.

1954-1962 yılları arasında Cezayir halkının bağımsızlık mücadelesinin yoğunlaştığı bu dönemde Fransa 1,5 milyon Cezayirli'yi katletti.

Ekim 1961'de Paris polisi, Fransız katliam ve zulmünü protesto eden 400 Cezayirli sivili öldürdü.

Fransa işgali sürecinde Cezayir'de katledilen insanların sayısı 2 milyona ulaştı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63