Mehmet Acet dikkat çeken rakamları paylaştı! İşte deprem sonrası kritik rapor...

Kanal7 Ankara Temsilcisi ve Haber7 yazarı Mehmet Acet, 7.7 ve 7.6 şiddetinde meydana gelen yıkıcı depremlerin ardından yürütülen önemli çalışmalara ilişkin son durumu paylaştı.

13 Şubat 2023 Pazartesi 20:15
Mehmet Acet dikkat çeken rakamları paylaştı! İşte deprem sonrası kritik rapor...

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin Türkiye'de asrın felaketine yol açmasının ardından tam 8 gün geçti. 

Kahramanmaraş başta olmak üzere Hatay, Gaziantep, Malatya, Osmaniye, Adıyaman, Adana, Diyarbakır, Kilis ve Şanlıurfa'da binlerce binanın yıkılmasına ve binlerce insanımızın hayatını kaybetmesine sebep olan depremlerin ardından bölgede arama kurtarma çalışmaları canhıraş bir şekilde devam ediyor.

Kanal 7 Ankara Temsilcisi ve Haber7 yazarı Mehmet Acet, yaşanan deprem felaketi sonrası depremden etkilenen illerimizde ve depremzedeler için yapılan çalışmalara ilişkin detaylı bir yazı kaleme aldı.

1,5 milyon kişinin tahliye edildiğini ve bölgede 1 milyona yakın konutun hasar tespit incelemesinin tamamlandığını aktaran Acet, bölgeye 180 bin çadırın kurulduğunu ve yeni yapılacak kalıcı konutların zemin etütlerinin başladığını duyurdu.

 İşte Mehmet Acet'in "Deprem bölgesinde yürütülen çalışmalara dair son durum raporu" başlıklı yazısı; 

10 ili vuran, 13,5 milyon kişiyi etkileyen depremlerin 9’uncu gününde, yaraların sarılması için çok kapsamlı bir çalışma yürütülüyor.

AFAD kaynaklarından aldığım bilgiler doğrultusunda bazı rakamları maddeler halinde paylaşmak isterim.

1- Yaraların sarılması, bölgedeki ağır şartların giderilmesi ve depremzedelerin kendi geleceklerini görebilmesi için yürütülmekte olan en önemli çalışmalardan bir tanesi hasar tespit çalışmaları.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı uhdesinde geniş bir ekip, bu çalışmaları hızlı bir şekilde yürütüyor.

BÖLGEDE 1 MİLYON KONUTUN İNCELEMESİ TAMAMLANDI

Bu çalışmalar çerçevesinde, 13 Şubat itibarıyla 1 milyona yakın konutun incelemesi tamamlandı. Bu incelemeler sonucunda %20-25 oranında ağır ve orta hasar tespiti yapılmış durumda.

Bu çalışmaların kısa bir süre içerisinde tamamlanması bekleniyor. Hasar tespit çalışmaları sonrası, az hasarlı yahut hasarsız durumda olan evlere geri dönülebilecek.

Oransal olarak bakıldığında, bu veriler, yüzde 75-80 civarı depremzedenin evlerine geri dönüp günlük hayatlarına devam edebilmesi anlamına geliyor. 

Bu da, deprem bölgesindeki hayatın normalleşmesi adına önemli bir ilerleme anlamına gelecek.

BÖLGEYE 180 BİN ÇADIR KURULDU

2- Bölgede 180 bin çadırdan oluşan çadırkentler kuruldu. Buralarda depremde evi kullanılamaz hale gelen yaklaşık 900 bin depremzedenin geçici ikametinin sağlanması bekleniyor.

ÖĞRETMENLER, ANTRENÖRLER VE PSİKOLOGLAR ÇADIRKENTLERDE GÖREV BAŞINDA

3- Çadırkentlerde yemek ihtiyacı karşılanıyor. Psiko-sosyal destek hizmetleri, çocuklar için oyun alanları, yaşam malzemesi desteği veriliyor. Ayrıca çadırkent yönetimleri oluşturuldu. Öğretmenler, spor antrenörleri, psikologlar çadırkent yönetim merkezlerinde görev üstlendi.  

500'ÜN ÜZERİNDE SEYYAR MUTFAK

4- Deprem bölgesinde, yemek, gıda ve diğer yaşam malzemeleri dağıtımı devam ediyor. 500’ün üzerinde seyyar mutfakta sıcak yemek çıkarılıp dağıtılıyor.

12 BİN İŞ MAKİNESİ BÖLGEDE

5- Enkazlarda arama/kurtarma çalışmaları devam ediyor. 8 günde yaklaşık olarak 85 bin kişi, yaralı olarak kurtuldu, ya da kurtarıldı. Arama/Kurtarma çalışmalarında 35 bin personel katıldı. Ayrıca 12 bin iş makinesi bölgede çalışıyor.

BÖLGEDEN TAHLİYE EDİLENLERİN SAYISI 1,5 MİLYONA ULAŞTI

6- Bir taraftan da büyük bir tahliye operasyonu gerçekleştiriliyor. Resmi imkanlarla gönderilen, ya da kendi imkânlarıyla bölgeden ayrılanların sayısı 1,5 milyona ulaştı. Dün Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, yaklaşık 200 bin depremzedenin KYK yurtlarında barınmaya başladığını açıklamıştı.

Bunun dışında, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve valilikler deprem bölgesi dışındaki 71 ilde depremzedeleri yerleştirmeye devam ediyor. 

YENİ YAPILACAK KALICI KONUTLAR İÇİN ZEMİN ETÜTLERİ BAŞLADI

7- Konteyner kentlerin yerleri ve altyapı çalışmaları, nakliyeleri ve kurulumları başladı. Diğer taraftan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kalıcı konut anlamında yeni yerleşim yerlerinin, yeni konutların yapılabilmesi için zemin etütlerini yapmaya başlamış durumda.

8- Bölgede, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, refakatsız çocukları özel olarak korumaya alıyor, 2500 sosyal Çalışmacı ve psikolog psiko-sosyal destek veriyor.

HAYVAN VARLIĞI ZARARLARI TESPİT EDİLİYOR

9- Tarım Bakanlığı hayvan varlığı zararlarını tespit ediyor, hayvan çadırları ve yem gibi destekleri organize ediyor.

ENERJİ VE DOĞALGAZ KADEMELİ OLARAK SAĞLANIYOR

10- Enerji-doğalgaz verilmesi tehlike arz etmeyecek şekilde kademeli olarak sağlanıyor. Şehir giriş noktalarında doğalgaz ve enerji sorunu bulunmuyor.

11- 70 uçak, 160 helikopter lojistik-yardım çalışmalarında aktif rol almış durumda.

12- Yıkılan binalarda adli süreçler için örnek ( karot, fotoğraf vb.) alımları yapılıyor.

Deprem felaketi nedeniyle çok ağır, zorlu bir dönemin içinden geçiyoruz.

Şimdi, normalleşmeye, olabildiğinde hızlı bir şekilde normal hayata dönüşe ihtiyaç var.

Deprem felaketini yaşayan, yakınlarını kaybeden yüzbinlerin, hem kendilerinin, hem de ailelerinin, çocuklarının yarınlarını görebilmesi, geleceğe "Evet, bu sıkıntılar da geçecek" ümidiyle bakabilmesi için bu yaraların sarılmasına ve normalleşmeye büyük ihtiyaç var.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63