Merkez Bankası neden faiz indirdi? Uzman isim sebebini açıkladı

TCMB, politika faizini 50 baz puan düşürdü. İndirim kararını yorumlayan Prof. Dr. Develi, amacın ekonomik aktiviteyi desteklemek olduğuna dikkat çekerek, 'faiz indirimi deprem bölgesinin yeniden ayağa kalkma sürecini hızlandıracak' dedi.

23 Şubat 2023 Perşembe 14:45
Merkez Bankası neden faiz indirdi? Uzman isim sebebini açıkladı

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Abdulkadir Develi, Merkez Bankası'nın 50 baz puanlık faiz indirimini yorumladı.

İşte Develi'nin o açıklamaları;

İŞTE FAİZ İNDİRİMİNİN NEDENLERİ
Beklentiler yönünde bir indirim oldu.50 baz puanlık indirimi bu şekilde yorumlayabiliriz. Depremi de burada konuşmak zorundayız... Enflasyonla beraber faizlerin aşağı doğru çekilmesi bekleniyordu.

İndirimle kararıyla ekonomik aktivitenin desteklenmesi, sermayenin maliyetinin düşürülmesi, düşük bütçeli sermayenin doğru kanalize edilmesi, üretim ve istihdamı artırılmasının yanında enflasyonla mücadele ederek aşağı doğru çekmek amaçlanıyor.

TEMKİNLİ BİR İNDİRİM VAR

İndirim 1 puan olur mu? yönünde beklentiler vardı. 50 baz puanlık indirimin ben yerinde olduğunu düşünüyorum. Bu temkinli bir indirim. Şu an içinde bulunduğumuz riskleri göz önüne almalıyız. Durumun nereye gideceği tam belli değil. Dünyaya da bakmak lazım; halen şahin faiz artımları devam edecek gibi duruyor. Avrupa Merkez Bankası ve Fed'in söylemleri artışların devam edeceği yönünde.

DEPREM BÖLGESİNİN AYAĞA KALKMA SÜRECİNİ HIZLANDIRACAK

Başından beri uygulanan düşük faiz politikası, ekonomik aktiviteyi desteklemekti. Dünyanın güçlü merkez bankası dışında ayrı bir uygulama yaptık ve faizi düşürdük. Buradaki amaç büyümekti. Biz geçen sene de büyüdük şuan için tahminler yine büyüme olacağı yönünde. Buna baktığımı zaman uygulanan bu politikanın yerinde olduğunu söyleyebiliriz.

Diğer bir taraftan şu anda yüzde Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın yüzde 10'una sahip bir bölgede deprem meydana geldi. Bunun orta ve uzun vadede etkilerini göreceğiz.
Bu bölge ihracatımızın da yüzde 8'ini gerçekleştiriyor. Tüm bunlar sonrası şunu söylemek yerinde olacaktır; Burada faizi aşağı noktaya götürme konusunda bir irada ve kararlılık var. Buradaki temel hedef ise ekonomik aktiviteyi desteklemektir. Deprem bölgesinin yeniden ayağa kalkması için üretim üretim gerekli. Sermayenin oraya gidebilmesi için düşük faizle enjekte edilmesi... Diğer çimento ve demir gibi noktalarda Türkiye zaten lider konumda. Bu karar deprem bölgesinin yeniden ayağa kalkma sürecini hızlandıracaktır. 

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63