MTA, güncel Türkiye Diri Fay Haritası'nı Haber 7 ile paylaştı! 5 yıllık projeden ilk detay

Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA), 2013 yılında basılarak hizmete sunulan Türkiye Diri Fay Haritası'nı Haber 7 ile paylaştı. Ayrıca yeni yapılan ve 5 yıl sürmesi planlanan harita çalışmalarına dair ilk detaylara yer verildi.

21 Şubat 2023 Salı 18:00
MTA, güncel Türkiye Diri Fay Haritası'nı Haber 7 ile paylaştı! 5 yıllık projeden ilk detay
  • HABER 7 - ÖZEL

Kahramanmaraş'ta Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen iki bağımsız depremin akabinde bölgede arama-kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmalarının yanı sıra fay hattı haritası üzerinde bir süredir devam eden çalışmalar hız kesmeden ilerliyor.

Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü'ne bağlı ekipler 7 Şubat Salı gününden itibaren sahada. Bölge bizzat MTA personelleri ve MTA'ya bağlı İHA'lar tarafınca inceleniyor.

2013 yılında basılıp hizmete sunulan Türkiye Diri Fay Haritası üzerine yeni bir harita çalışması yapıldığı Haber 7 ile paylaşıldı. MTA Yetkilileri, 5 yıl içerisinde yeni haritanın yayınlanacağı müjdesini verdi.

İNCELEMELERE KIRIKHAN'DA BAŞLANILDI

Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü ekipleri, depremin hemen akabinde Hatay'ın Kırıkhan'a hareket ederek burada çalışmalara başladı. Bunun gerekçesi, Doğu Anadolu fay hattının 24 Ocak 2020'deki Elazığ depreminde Pütürge'nin güney sınırlarında gözlemlenen kırılmalardı.

MTA'nın sahadaki incelemeleri sırasında çekilmiş bir fotoğraf

Çelikhan, Erkenek, Pazarcık ve Narlı arasındaki 315 kilometrelik hattın yüzey bölümünde kırılma yaşandığı saptandı. Özellikle Kırıkhan-Gölbaşı arasındaki 216 kilometre uzunluğundaki fay hattı üzerinde MTA ekipleri 136 farklı gözlem yaptı.

Fotoğraf MTA'dan alınmıştır

Saha, bizzat personeller tarafından incelendi. Personelin gidemediği yerler MTA'ya bağlı İnsansız Hava Araçları (İHA) vasıtasıyla görüntülendi.

Çalışmalarda Ekinözü fayının 176 kilometre uzunluğundaki bölümünün yüzey tarafında kırılmalar oluştuğu saptandı. Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz bölgelerinde yapılan çalışmalar sonucunda deprem öncesinde başlanmış yeni bir fay hattı projesinin devam edilmesine hükmedildi.

YENİ HARİTANIN 5 YILA HAZIR OLMASI ÖNGÖRÜLÜYOR

Haber 7'ye konuşan MTA kaynakları, yeni fay hattı haritası çalışmasının takribi 5 yıl içerisinde tamamlanmasını ve farklı ölçeklerle yayınlanmasını öngörüyor.

Ayrıca MTA'nın 2023 yılındaki programları arasında Türkiye Diri Fay Haritası'nın belirli periyotlarla revize edilmesi bekleniyor.

Bu sayede nerede imar çalışmalarının başlanıp başlanmayacağına karar verilecek. Öte yandan Haber 7 ile 2013 yılında yayımlanmış MTA imzalı Türkiye Diri Fay Haritası'nın bir örneğine de yer verildi.

KULLANIMDAKİ HARİTA HABER 7 İLE PAYLAŞILDI

MTA Genel Müdür Yardımcısı Haşim Ağrılı, kurumun 2004-2011 yılları arasında yeni araştırma tekniklerine uygun düşecek şekilde hazırladığı ve 2013 yılında 1/1.250.000 ölçeğiyle yayımlanmış Türkiye Diri Fay Haritası'nın bir örneğini Haber 7 ile paylaştı. 

MTA'nın 2013 yılında yayımladığı Türkiye Diri Fay Haritası'nın bir örneği

Haber 7'ye yapılan bilgilendirmede, ülkedeki deprem tehlikesinin en doğru şekilde belirlenebilmesi için öncelikli olarak deprem kaynağı olan diri fayların coğrafik dağılımları, nitelikleri ve deprem davranışları gibi jeolojik, jeomorfolojik ve sismolojik bilgileri içeren bir “Diri Fay Veri Tabanı” gerektiği vurgusunda bulunuldu.

Marmara Bölgesi

Ayrıca Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü’nün asli görevleri arasında ülkenin jeolojik haritalarını üretilmesi ve jeolojik sorunlarına ilişkin araştırmaların yapılmasına yönelik kurumun duymuş olduğu sorumluluktan bahsedildi. Ve bu sebeple MTA'nın deprem jeolojisi ve diri faylar hakkında bilgi ürettiği aktarıldı.

Ege Bölgesi

Mevcut haritanın 2004-2011 yılları arasında yeni araştırma teknik ve yaklaşımlarını kullanıldığı bir proje kapsamında hazırlandığı ve Türkiye Diri Fay Veri Tabanı oluşturulduğu söylendi.

İç Anadolu ve Orta Karadeniz

Türkiye Diri Fay Veri Tabanı, 1/25.000 ölçekli temel haritalar ile bu temel haritalardan üretilen 1/250.000 ve 1/1.250.000 ölçekli haritaları içeriyor.

Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz bölgeleri

1/250.000 Ölçekli Türkiye Diri Fay Haritaları serisi, 2010 ile 2012 yılları arasında yayımlanırken bu serideki haritalar, 1/25.000 ölçekli temel haritalardaki fay bilgisinin sayısal ortamda küçültülmesiyle oluşturulduğu aktarıldı.

1/1.250.000 ölçeğinde yayımlanan Türkiye Diri Fay Haritası'nın ise, 2013 yılında basılarak hizmete sunulduğu ve orijinal haritalardan fay geometrisi basitleştirilerek sayısal ortamda küçültme yoluyla hazırlandığı kaydedildi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63