Yalanlara dikkat! Deprem gerçekleri açıklandı

Kahramanmaraş depremleri sonrası vatandaşları manipüle etmek isteyen bazı kesimler sosyal medyada birçok iddiayı gündeme getirdi. İlgili kurumlar öne sürülen birçok olayı araştırarak yalan olduğunu tespit edip gerçeklerini açıkladı.

17 Şubat 2023 Cuma 17:30
Yalanlara dikkat! Deprem gerçekleri açıklandı

Türkiye, 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli şiddetli depremlerin ardından afetin geride bıraktığı derin sarsıntının yaralarını sarmaya çalışırken, sosyal medyada depreme ilişkin birçok asılsız iddia yer alıyor. Bazı kesimlerin vatandaşları manipüle etmek için yayına soktuğu yalanlar, ilgili kurumlar tarafından incelenerek gerçekleri ortaya çıkarılıyor. 

Bu kapsamda geçtiğimiz günlerde ortaya atılan birçok iddianın daha yalan olduğu ortaya çıktı.

İşte sosyal medyada ortaya atılan ve yalan olduğu açıklanan o iddialar;

YALAN: Depremde vefat edenlerin cenazelerinin kimsesizler mezarlığına defnedildiği ve resmi verilere eklenmediği iddia edildi.

GERÇEK: Cenazeler yeni oluşturulan deprem mezarlığına gömülmektedir. Tüm cenazelerin kimliklendirme işlemleri yapılmakta ve resmi verilere eklenmektedir.


YALANPaylaşılan videoda TUA Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım’ın uzaydan atılan titanyum çubuklarla deprem yaratıldığını söylediği iddia edildi. 

GERÇEK: Videoda yörüngeye konuşlandırılabilecek silah projesinden bahsedilmiş, silahın var olduğu veya depreme neden olduğu söylenmemiştir.


YALAN: Hatay’da enkazlardan çıkan çöp ve molozların Milleyha Kuş Cenneti gibi doğal alan ve orman alanlarına döküldüğü iddia edildi. 

GERÇEK: Hafriyat döküm alanları sit alanı, orman alanı, sulak alanlar ve baraj alanları dışındaki yerler ilgili kurum görüşleri alınarak belirlenmiştir.


YALAN: 6 Şubat'ta Kahramanmaraş’ta büyüklüğü 7’nin üzerinde 3 deprem olduğu, bunlardan birinin kamuoyundan saklandığı iddia edildi.

GERÇEK: İddia gerçek dışıdır. AFAD, Kandilli Rasathanesi ve uluslararası tüm kuruluşların kayıtlarında büyüklüğü 7’nin üzerinde iki adet  deprem bulunmaktadır.


YALAN: Enkazlar kaldırılırken atıkların çevresel risk oluşturmaması için gerekli hassasiyetin gösterilmediği iddia edildi. 

GERÇEK: Enkaz kaldırma sürecinde çevresel risk oluşmaması için yıkıntı atıkları titizlikle ayrıştırılmaktadır ve şehirden uzakta belirlenen alanlara taşınmaktadır.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63