TC-OZB3 kuyruk numaralı KIZILELMA İnsansız Savaş Uçağı prototipi, ilk uçuşunu gerçekleştirmeye hazırlanıyor. BAYKAR Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, yeni KIZILELMA prototipinin yer testlerinden ilk görüntüyü paylaştı.

Paylaşılan görüntüden TC-OZB3’ün, yerdeyken tam motor gücüne ulaştığı ve hatta artyakıcı olarak Türkçeye çevrilen afterburner açtığı görülüyor.

Cevdet Yılmaz: 'Sert iniş olmayacak'! Cevdet Yılmaz: 'Sert iniş olmayacak'!

Yakıt sarfiyatını çok ciddi oranda arttıran afterburner, genellikle savaş uçakları tarafından aniden yüksek manevra kabiliyetine ve süpersonik hıza ihtiyaç duyulduğu dönemde açılıyor.

KIZILELMA’nın ilk konfigürasyonu olan KIZILELMA-A, Ukrayna üretimi Al-25 Turbofan Motoru’nu kullanıyor ve aftterburner dolayısıyla da süpersonik uçuş kabiliyetine sahip değil.

Ancak Selçuk Bayraktar tarafından Ağustos 2023’te yapılan açıklamada, "Önümüzdeki yıllarda o varyantını (süpersonik) da tasarlıyoruz. Geliştirme faaliyetleri devam ediyor ama KIZILELMA-A dediğimiz ilk varyantı, süpersonik olmayan varyantını şu anda üretime hazırlıyoruz." ifadelerine yer verilmişti.

Bugün fotoğrafı paylaşılan TC-OZB3 kuyruk numaralı prototipin, yine Ukrayna üretimi artyakıcılı Al-322F Turbofan Motoru’na sahip olduğu değerlendiriliyor.

Al-322F

Kaynak: haber7