ABD'nin bu adımına dikkat! Türkiye sınırında sinsi oyun

ABD destekli terör örgütü PKK'nın Suriye kolu kendilerine meşruiyet kazandırmak için bir seçim tiyatrosuna girişti. 11 Haziran'da yapılması planlanan sözde yerel seçim Türkiye sınırdaki 'teröristan' tehdidini büyütüyor.

30 Mayıs 2024 Perşembe 13:45
ABD'nin bu adımına dikkat! Türkiye sınırında sinsi oyun

  HABER7

ABD'nin açık desteğiyle Suriye'nin kuzeyinde yuvalanan PKK terör örgütünün uzantısı PYD/YPG, tehlikeli bir hamleye girişiyor. Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine düzenlediği operasyonlarla sınırlarından uzaklaştırdığı terör örgütü, kendisine Fırat Nehri'nin doğusunda meşruiyet kazandırma çabasını hızlandırdı.

Son dönemde Türkiye'nin sınır dışında düzenlediği operasyonlarda İHA ve SİHA'larımıza karşı saldırı girişiminde bulunan ve kontrolünde bulunan Suriye'nin kuzeyindeki bölgelerde statlara teröristleri doldurarak güç gösterisi yapmaya çalışan PKK/YPG'li teröristler sınırı aştı. 

YEREL SEÇİM DÜZENLEMEYE KALKIŞIYORLAR

PKK terör örgütü, uluslararası alanda tanınma planı kapsamında 2011 yılından beri iç savaş yaşanan Suriye'de meşru olmayan bir sandık kurmaya kalkışıyor. İlk olarak 30 Mayıs'ta yapılması planlanan yasa dışı yerel seçim tepkiler sonrası 11 Haziran'a ertelendi. ABD'deki genel seçimler öncesi Joe Biden'ın seçimi kaybetmesi ihtimaline karşı bir koz olarak kullanılacağı belirtilen yerel seçimle, PKK'nın Suriye'de öncelikle özerk bir statü oluşturması sonrasında ise bağımsız devlet kurma planını devreye sokacağı belirtiliyor.

TÜRKİYE'DEN SERT TEPKİ: TERÖRİSTAN'A ASLA İZİN VERMEYİZ

Terör örgütünün Suriye'de planladığı yasa dışı yerel seçime Türkiye ise sert tepki gösteriyor. Efes-2024 Tatbikatı'nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan  terör örgütü PKK'nın Suriye'de sözde seçim hazırlığı yapmasına çok sert tepki göstererek bir 'teröristan' kurulmasına asla izin verilmeyeceğinin altını çizdi. 

Başkan Erdoğan, ''Suriye'de terör örgütünün, halk oylaması bahanesiyle ülkemizin ve Suriye'nin toprak bütünlüğüne yönelik mütecaviz eylemlerini yakından takip ediyoruz. Türkiye, güney sınırlarının hemen ötesinde Suriye'nin ve Irak'ın kuzeyinde bölücü örgütün bir teröristan kurmasına asla izin vermeyecektir.'' dedi.

MSB kaynaklarından yapılan açıklamada ise bölgede herhangi bir oldu bittiye izin verilmeyeceği belirtilerek "Terör örgütü, üçüncü tarafların verdiği cesaret ve destekle kendini meşrulaştırmaya çalışmaktadır. Sözde seçim çalışmaları Suriye'nin toprak bütünlüğü açısından kabul edilemez bir durum olduğu gibi bölgede huzurun ve barışın sürdürülebilmesi açısından olumsuz etkiler doğurabilecek potansiyele de sahiptir. Dün MGK bildirisinde ifade edildiği gibi Irak ve Suriye'de gasbettiği toprakları terör yuvası haline getiren PKK/KCK-PYD/YPG'nin ve ona sağlanan desteğin bölgemizdeki tüm unsurlarıyla birlikte bertaraf edileceğini, milli güvenliğimiz ve komşularımızın toprak bütünlüğü hilafına herhangi bir oldubittiye fırsat verilmeyeceğini bir kez daha vurguluyoruz." ifadeleri kullanıldı. 

SURİYE KÜRT ULUSAL KONSEYİ'NDEN BOYKOT AÇIKLAMASI

 Terör örgütünün yerel seçim çağrılarına Suriyeli partilerden de tepkiler geliyor. Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) sözde belediye seçimlerini boykot edeceğini duyurdu. Suriye Kürdistan Demokrat Partisi (PDK-S) genel sekreteri Muhammed İsmail de “Bu tek parti seçimleri. Biz bu seçimlere katılmıyoruz ve bize göre meşru da değildir. Bir parti kendi başına askeri güçleriyle seçim yapıyor. Bu seçimlerin milletimizin içerisindeki durumla hiçbir ilgisi yoktur. Ve milletimize zarar veriyor. Milletimizin meselesi bir partinin seçimi değil” dedi. Ayrıca, bölgedeki diğer siyasi yapılar da seçimlerin boykot edilmesi kararını destekliyor.

SÖZDE SEÇİMİN DETAYLARI

ABD'nin teröristan hedefiyle gerçekleştirmek istediği sözde seçimle ilgili  6 büyükşehir, 40 şehir ve 105 beldede sandık kurulmasının planlandığı öğrenildi. Suriye topraklarında illegal şekilde "kanton" oluşturulmasına resmiyet kazandırma girişiminede bulunulan sözde seçimin "Cezire Kantonu, Deyrizor Kantonu, Rakka Kantonu, Fırat Kantonu, Minbic Kantonu, Efrin-Şehba Kantonu ve Tabka Kantonu’nda" gerçekleştirileceği öne sürülüyor.

Yasadışı seçime 30 siyasi partinin katılacağı, bazı partilerin ittifaklar oluşturarak seçime gireceği de öne sürülen iddialar arasında yer alıyor. Öte yandan sözde seçimde 3 milyonu aşkın insanın oy kullanma hakkına sahip olacağı belirtiliyor.

Oy kullanma hakkı, örgütün belirlediği kriterlere göre kimlik kartına sahip olan kişilere verilirken, 18 yaşının üstünde olsa da bu karta sahip olmayanların oy kullanmasına izin verilmeyeceği öğrenildi. Söz konusu kimlik kartını alabilmek için ise örgütün silahlı güçlerine (zorunlu askerlik) katılmış olma şartı aranıyor. 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner63