Altın fiyatlarında sert yükseliş

Bir süredir düşüşe geçen altın fiyatlarında ivme yukarı doğru hareket etmeye başladı. Gram altın bugün 2 bin 452 TL'den alıcı bulurken; çeyrek altın ise 3 bin 994 TL ile açılış yapıyor.

10 Mayıs 2024 Cuma 06:30
Altın fiyatlarında sert yükseliş

ABD'de dün de sakin olan makroekonomik veri takvimi yatırımcıların "bekle-gör" yaklaşımının devam etmesine neden olurken, ABD Merkez Bankası (Fed) yetkilileri de sözle yönlendirmelerinde temkinli olmayı sürdürüyor.

Boston Fed Başkanı Susan Collins, dün yaptığı açıklamada, faiz oranlarının beklenenden daha uzun süre yüksek seviyede kalması gerekeceğinin sinyalini verdi.

Dezenflasyonda bu yıl ilerleme sağlanamadığına işaret eden Collins, enflasyonda son dönemde yaşanan yukarı yönlü sürprizlerin, enflasyonun sürdürülebilir şekilde yüzde 2'ye doğru indiğine dair daha fazla güven kazanana kadar politika faizini mevcut seviyesinde tutmanın muhtemel olduğunu gösterdiğini ifade etti.

Analistler, para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed'in bu sene yüzde 90 ihtimalle faiz indirimine gideceğini öngörerek, Fed'in ilk faiz indirimi için eylül ayının öne çıktığını belirtti.

ABD'de açıklanan makroekonomik verilerin bu sene enflasyonun dirençli olduğu yönünde sinyaller verdiğini vurgulayan analistler, geçen hafta açıklanan istihdam raporundaki verilerin iş gücü piyasalarının soğuduğunu işaret etmesine karşın yatırımcıların hafta başından bu yana temkinli davrandığını bildirdi.

Analistler, bugün yurt içinde ayrıca haftalık para ve banka istatistiklerinin yurt dışında İngiltere Merkez Bankasının faiz kararı, ABD’de haftalık işsizlik başvurularının takip edileceğini belirterek, teknik açıdan altının ons fiyatında 2 bin 350 ve 2 bin 400 dolar seviyelerinin direnç, 2 bin 300 ve 2 bin 270 dolar seviyelerinin ise destek konumunda olduğunu kaydetti. 

 ALTINDA SERT YÜKSELİŞ

Gram altın bir önceki kapanışı 2 bin 402 TL'den yaparken, 10 Mayıs Cuma günü 2 bin 452 TL olarak güne başladı. Bir önceki kapanışı 3 bin 843 TL'den tamamlayan çeyrek altın ise bugün3 bin 901 liradan alıcı buluyor.

Serbest piyasada güncel altın fiyatları

Gram altın 2.452,02 lira

Çeyrek altın 3.994,34 lira

Yarım altın 7.988,68 lira

Cumhuriyet altını 15.929 lira

Gremse altın 40.352,00 liradan satılıyor.

DOLAR VE EURO HAFTANIN SON GÜNÜNE NASIL BAŞLADI?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB), dün 2024 yıl sonu enflasyon tahminini 2 puan artırarak yüzde 38'e yükseltti. TCMB Başkanı Fatih Karahan'ın enflasyon ile mücadeleye vurgu yapması ve gerektiği takdirde ek sıkılaştırma yapabileceklerini vurgulaması Türk Lirası'na değer kazandırdı. Toplantının ardından kur 32.22 TL'ye kadar gerilese de bu seviyelerde kalıcı olamayarak yeniden 32,26 TL seviyelerine çıktı.

Kur bugüne 32,26 TL'den başladı. Euro ise 34,79 TL'den başladı. 

Fatih Karahan

TCMB, 2024 yılının enflasyon raporunu dün yayımladı. TCMB 2024 yıl sonu enflasyon tahminini 2 puan artırarak yüzde 36'dan yüzde 38'e yükseltti. 2025 ve 2026 enflasyon tahminlerini ise aynı şekilde korudu. 

TCMB Başkanı Fatih Karahan enflasyon ile mücadeleye vurgu yaptı ve enflasyon görünümünde bozulmanın görülmesi halinde parasal sıkılığı artıracaklarını söyledi. Karahan, son verilerin TL'ye olan talebin arttığını gösterdiğini söyledi. Dövizden TL'ye geçişin hızlandığını söyleyen Karahan "Son sekiz ayda TL mevduatın payı yüzde 32'den yüzde 44'e çıkarken, KKM'nin payı yüzde 26'dan yüzde 14'e geriledi." dedi.

Karahan "KKM'de kalan kısmın da TL'ye geçecek şekilde ilerlemesini öngörüyoruz." ifadelerini kullandı. 

Tüketici talebine ve enflasyon oluşumuna bir katkısı olan kredi kartlarıyla ilgili konuşan TCMB Başkanı Fatih Karahan "Her türlü kredi gelişmelerini yakından takibe diyoruz. Şu aşamada ben ek bir önleme ihtiyaç duyulacağını düşünmüyorum" dedi. TCMB, enflasyonun mayıs ayında zirve yapmasını ve ardından gerileme sürecine girmesini bekliyor. 

Piyasalar TCMB'nin enflasyon ile mücadeleyi bir kez daha ilan etmesini olumlu karşıladı. 

Türkiye'nin risk primi (CDS) Şubat 2021'den en düşük seviyeye 281,75 puana indi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) toplam rezervleri, 3 Mayıs haftasında bir önceki haftaya göre 2 milyar 775 milyon dolar artarak 126 milyar 855 milyon dolara çıktı. Rezerv rakamlarını değerlendiren Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek "Azalan dış finansman ihtiyacı ve hızlanan dış kaynak girişiyle rezervlerdeki olumlu seyir devam edecek." dedi. 

KKM'deki birikim azalma hızı geçtiğimiz hafta yeniden yüzde 1'e ulaştı. 

 Bugün sanayi üretimi ile işsizlik rakamları açıklanacak.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63