Anadolu Ajansı 31 Mart'ta nasıl bir mesai yapacak?

29 Mart 2024 Cuma 06:15
Anadolu Ajansı 31 Mart'ta nasıl bir mesai yapacak?

14 Mayıs 2023 akşamı, o meşhur videoda İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Anadolu Ajansı’nı da hedef almış, “Biz öndeyiz. Anadolu Ajansı’na aldanmayın, onlar yalancı insanlardır” demişti. 

Günün sonunda, Anadolu Ajansı’nın verileri Yüksek Seçim Kurulu’nun verileriyle bire bir örtüşünce, Ajansın seçim akşamı herhangi bir soru işaretine mahal bırakmayan çok başarılı bir iş çıkardığı anlaşılmıştı. 

Anadolu Ajansı, İmamoğlu’nun, sonradan herhangi bir düzeltme de yapmadığı o rencide edici sözlerine karşı tazminat davası açtı. 

Tazminat davasının haklılığının şöyle bir gerekçesi de var: 

14 Mayıs akşamı, İmamoğlu’nun herhangi bir dayanak olmadan Ajansa suçlamalar yöneltmesi üzerine, bazı yerlerde ajans çalışanları hedef alınmış. 

Tehditler gelmiş. 

Bazı yerlerde, çalışanlar işlerini tamamladıktan sonra polis nezaretinde bulundukları yerlerden ayrılabilmişler. 

AA YÖNETİMİ DÜNYANIN İLK ÜÇ AJANSI ARASINA GİRMEYİ HEDEFLİYOR

Önceki akşam Anadolu Ajansı Genel Müdürlüğü binasında, Genel Müdür Serdar Karagöz ve yakın mesai arkadaşları Yusuf Özhan ve Yahya Bostan ile bir araya geldik, AA’nın 31 Mart hazırlıklarını dinledik. 

31 Mart ile alakalı hazırlıklara gelmeden önce Ajansın durumu ve hedefleriyle alakalı Serdar Karagöz’den dinlediklerimizin bir özetini geçmek isterim. 

Anadolu Ajansı, geride kalan yıllar içerisinde 137 ülkede faaliyet yürüten, 76 ülkede aboneleri olan, 143 uyruktan çalışanı bulunan, 13 dilde yayın yapan, yılda 2,1 milyon içerik üreten büyük bir ajans haline dönüşmüş. 

Karagöz, “Artık eskisi gibi Dünyadan alınan haberleri Türkiye’ye değil, dünyaya aktarmak gibi bir misyonla hareket ettiklerini” söylüyor. Örnek olarak da ABD’de birkaç gün önce yaşanan köprü kazasına dair haber/fotoğrafların ABD basınında yer almasını gösteriyor. 

Anadolu Ajansı imkan ve kabiliyetleri bakımından şu anda dünyanın 4’üncü ajansı durumuna gelmiş. 

Hedef Reuters ve AP’den sonra üçüncü sıraya yerleşmek. 

Hedef derken şu an üçüncü sıradaki AFP’nin AA’nın 10 katı daha fazla bir mali desteğine sahip olduğu gibi bir bilgiyi de yine Karagöz’ün sözleri üzerinden aktarmış olalım. 

31 MART’TA VERİLER NASIL AKTARILACAK?

Şimdi gelelim 31 Mart akşamı için yapılan hazırlıklara. 

Anadolu Ajansı, 14 ve 28 Mayıs seçimlerinde olduğu gibi, Türkiye’nin dört bir köşesinde toplam 206 bin 555 sandıktan alınan verileri hızlı bir şekilde Türkiye’ye duyurmak gibi büyük bir misyonu üstlenmiş durumda. 

Ajans adına bu çalışmaları yürüten ekibin başında Yahya Bostan var. 

Serdar Karagöz ve Yahya Bostan’ın bize anlattıklarına göre, 31 Mart akşamı, kendileri dahil AA’nın 2500 personeli sandık başlarında bilfiil görev alacaklar. 
Personelin yetişemediği yerlerde yine Mayıs seçimlerinde olduğu gibi dışarıdan hizmet alımıyla veriler toplanıp, müşterilere aktarılacak. 

31 Mart günü ve akşamı tam olarak şöyle bir çalışma yürütecek AA:

-Ajansın saha ekipleri sandıklar kapandıktan sonra yo sayım işleminin başlamasıyla birlikte, görevli oldukları sandıkların başında hazır bulunacaklar. 

-Görevli çalışanlar, oy sayım işlemi tamamlandığında ve ıslak imzalı sandık sonuç tutanakları oluşturulduğunda, bu tutanakların fotoğraflarını çekerek mobil uygulama üzerinden AA’nın sistemine aktaracak. 

-Sandık başlarından gelen veriler, Ajansın Genel Müdürlük Binasındaki kontrol sorumluları tarafından kontrol edilip teyit edildikten sonra, müşterilere servis edilecek. 

AJANS VERİLERDE BİR ÖNCELİK SIRALAMASI YAPMIYOR, NEREDEN HANGİ VERİ GELİRSE SİSTEME AKTARIYOR

Anadolu Ajansı’nın seçim akşamı geçtiği verilerle alakalı çeşitli tartışmalar yapıldı geçmişte. 
İlk sonuçların iktidar cephesi lehine oluşmasına dayalı bir tartışma bu. 
Muhalefetten çeşitli isimler, bunu sanki ajans tarafından bilinçli bir şekilde böyle yapılıyormuş gibi bir eda ile gündeme getiriyor. 
Halbuki, sonuçların bu şekilde oluşmasında ajansın herhangi bir dahli bulunmuyor. 
İlk veriler çoğunlukla, AK Parti’nin, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Türkiye ortalamasından daha fazla oy aldığı ve oy sayım işleminin hızlı bir şekilde tamamlandığı taşradaki sandıklardan geliyor. 

Öyle olunca, ilk veriler de ara daha açık oluyor. 

Yani, inisiyatife değil, tamamen olayın kendi doğasına bağlı bir durum bu. 

Türkiye seçim sonuçlarını Anadolu Ajansı verileri üzerinden öğrendikten takriben 12 saat sonra, Yüksek Seçim Kurulu kendi sistemi üzerinden seçimlerin geçici sonuçlarını açıklıyor. 

Serdar Karagöz’ün dediği gibi aslında Ajans, 12 saat sonra ortaya çıkacak sonuçları, teknolojinin imkanlarının da etkili bir şekilde kullanıldığı sistemin de katkılarıyla, 12 saat daha erken açıklamış oluyor Türkiye’ye ve dünyaya. 

Hani, AA böyle bir şey yapmasa da herkes sabahlara kadar, ertesi güne kadar beklese de olur mu? 

Olur diyenler çıkabilir. 

Biraz da nostalji olur hatta. 

Eskiden öyle oluyordu nitekim. 

Ama bu kadar değerli bir haberi daha erken almak varken, üstelik buna alışmışken, 12 saat beklemek kimsenin arzu edeceği bir şey olamaz sanki!

Mehmet Acet / Haber7

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63