Bakan Güler'den müttefiklere mesaj: Aklımızla dalga geçmesinler!

Milli Savunma Bakanı Güler, "Teröristi kaynağında yok etme stratejisinde hareket ediyoruz. Bazı dostlar PKK/YPG'ye pilotaj eğitimi veriyor. Eğer sen bunlara destek oluyorsan "Destek oluyorum" de diyoruz. Bizim aklımızla dalga geçme" dedi.

02 Mayıs 2024 Perşembe 17:00
Bakan Güler'den müttefiklere mesaj: Aklımızla dalga geçmesinler!

Irak'ın kuzeyine nasıl bir operasyon planlanıyor? Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Irak teması ve terörle mücadele süreci...  Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, merak edilen sorulara CNN Türk'te cevap verdi. 

Bakan Güler'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Irak tarihi komşumuz. Her zaman iyi ilişkileri sürdürmek gayretindeyiz. PKK terör örgütü Irak'ın kuzeyine yerleşti ve hiç karışan yok. Bizden başka rahatsızlık duyan yok. Biz her gün geliyor üs bölgelerine saldırıyor dedik. Bu terörü kaynağında tüketeceğiz dedik. Sürekli operasyon yapacağız dedik. PKK 800 köyü boşaltmış durumda. Buradaki sivil insanlar terk etmiş durumda.

Bundan kimse rahatsızlık duymuyor ama biz duyuyoruz. 19 Aralık'ta ilk toplantıyı yaptık, 14 Mart'ta 2. toplantı. Ve sonunda da 3. toplantı Cumhurbaşkanımız başkanlığında yapıldı. Irak'ta şöyle bir değişiklik oldu, biz de memnunuz. Irak'lı komşularımız PKK'ya hiçbir şey demiyordu. Sen adama terör örgütü demiyorsun, biz seninle terörü konuşmak istiyoruz. Sonunda yasaklı örgüt olarak geçti. Iraklı dostlarımıza da teşekkür ediyoruz, onlar için de zor bir ortam. Toplantılardan sonra oradaki faaliyetleri daha ciddi yürütüyorlar, bizimle daha koordineli haldeler.

KYB'ye oradaki yöneticilere hep söylüyoruz. Bu işlerden vazgeçin, gelin burada huzur içinde yaşamak istiyorsanız bu terör örgütünden kendinizi kurtarın, biz de buna yardımcı olalım.

TERÖRLE MÜCADELE

Teröristi kaynağında yok etme stratejimiz var. Irak'ın kuzeyindeyiz 5,6 senedir. Örgüt rahat huzur içinde kaldığı yerleri terk ederek, güneye çekiliyor. Biz ne gerekiyorsa yapmak zorundayız yapacağız.

Şu ana kadar hava gücüyle ilgili bu bağlamında bizi rahatsız eden bir durum yok. Böyle bir şeyi PKK'dan ayrı güç olarak iddia eden dostlarımızda var. PKK'ya vermiyoruz, bu taraftaki PKK'yla ilgisi YPG'ye veriyoruz diyorlar. İki helikopterin düşmesinden sonra ara verdiler ya da başka şekilde faaliyet yürütüyorlar.

"TÜRKİYE EN YOĞUN PETROL KUYUSUNU GABAR'DA AÇTIK"

Bugün Türkiye en yoğun petrol kuyusunu Gabar'da açtık. Günde 40 bin varili geçtik. Yıl sonunda bakanlığımızın gayretiyle 100 bin varili geçeceğiz. Bugün 44 bin varil petrolü çıkarabiliyorsak Hakkari yaylalarında turistleri ağırlayabiliyorsak bunun bir mesaj olması lazım. PKK teröründen yurt içinde söz etmemiz gerektiğini düşünüyorum.

"MÜTTEFİKLERİMİZLE BU KONUDA ANLAŞAMIYORUZ"

Müttefiklerimizle bu konuda anlaşamıyoruz. Biz DEAŞ'la mücadele kapsamında silahlı güçlere destek oluyoruz diyor. Biz de PKK'nın kendisi diyoruz. Adam kendisi demiyor biz PKK'nun türeviyim diyor. Eğer sen bunlara destek oluyorsan destek oluyorum de diyoruz. Bizim aklımızla dalga geçme diyoruz. Adam teslim oluyor Haseke'de çalışıyordum geçen ay bizi bu tarafa gönderdiler diyorlar. Böyle bir şey kabul edilebilir mi. Dostlarımızın bu desteklen vazgeçmeleri gerekiyor. Fırat Kalkanı Harekatın da DEAŞ'la mücadele en tek TSK'dır. Suriye'de DEAŞ'ın adı bitti hepsi Irak'a kaçtılar. Bugün dahi siz DEAŞ'la mücadele etmek istiyorsanız biz sizinle mücadele etmeye hazırız diyoruz. Ama anlıyoruz ki dert bu değil. Konuştuğumuz lisan dünyanın anladığı bir lisan. Komşuyla konuşuyorlar. Suriye'de DEAŞ tehdidi nasıl bitti. Onlarda göğüs göğüse mücadele eden yok.

"BUGÜN GÜVENLİKLE İLGİLİ BİR SORUNUMUZ KALMADI"

Suriye'deki asıl operasyon yapma amacımız hudutlarımızı ilerden koruyabilmek. Biz faaliyete başlamadan önce Hatay'da Kilis'te kendi bağın bahçesine bizim vatandaşımız gidemez olmuştu. Her gün havan saldırıları roketatarlar bahçeleri yakıyor, bombalı patlamalar oldu insanlarımızı kaybettik. Biz durup dururken bu kararı almadık. Türkiye kendi vatandaşını ve sınırlarını korumak için bu faaliyete başladık. Bugün güvenlikle ilgili bir sorunumuz kalmadı. Türkiye gibi yüzyıldır buradayız ve burada olacağız, onlarda orada kalacaksa böyle devam ederiz.

Suriye'yle ilgili görüşlerimiz açık. Suriye rejiminden beklentilerimiz var. Anayasayı kabul edecek, serbest seçim yapılacak kim kazanırsa biz saygı duyarız. Ülkenin sınırlarına saygı bizim her komşumuz için geçerli. Astana görüşmelerinde görüşüyoruz. Bizim kimsenin toprağında petrolünde gözümüz yok. Anayasayı kabul et, seçimlere git, kazan diyoruz. Biz bunu kabul ederiz diyoruz.

Biz yıllardır terörle mücadele ediyoruz. Dünyadaki barışı destekleme harekatlarına iştirak ediyoruz. Biz ordumuzun ne olduğunu çok iyi biliyoruz. Hiçbir endişemiz yok. Kazalar olabilir. Biz işimizi yapacağız ve bunu başaracağız başarıyoruz. Biz silahlı kuvvetlerimizi en kötü şartlara göre yetiştiriyoruz. Üs bölgelerimiz açık kimseden gizlimiz saklımız yok. Her geçen gün üstüne koyarak PKK terör örgütünü bitireceğiz. Onlar için en kolay iş Türk adaletine teslim olmaktır. Bu sondan başka bir son yok.

İRAN'LA İLİŞKİLER

Hem İran sınırında hem Irak hem Suriye sınırında terörle mücadele ediyoruz. İran sınırında PKK ile mücadele diyoruz sınır geçiyor ve kaçıyor. Biz İranlı dostlarımızla konuşuyoruz, bakın şuraya gittiler diyoruz, biz baktık orada kimse yok diyorlar. Bu hoş değil.

HUDUT GÜVENLİĞİ

Hudutlarımızla ilgili kesinlikle girmek mümkün değil. 9-10 ülke bizim hudut güvenlik sistemimizi kendi ülkesinde yaptırmak için bizimle görüşüyorlar. Tedbirin sonu yok. Biz görebildiğimiz kadarıyla aldığımız tedbirlerle girmek mümkün değil. Karşıdan gelen insanlar binlerce km aşıp gelen insanlar ya geçeceğim ya öleceğim diyor. Biz buradan sokmamak için her türlü mücadeleyi veriyoruz. 60 bin civarında kahraman hudutlarımızda görev yapıyorlar.

Bizim coğrafyamıza baktığımızda dünyanın en pahalı toprağında yaşıyoruz. 60 milyon turist geliyor, 7 iklim yaşıyoruz. Bizim topraklarımız çok değerli. Bu yüzden belada hep başımızda. Bu sebeple silahlı kuvvetlerimizin ilgili kurumlarımızın sürekli hazır olmasını gerektiriyor. Bu ülkemizin durumu bir de bölgemizin durumu var. Biz sürekli hazır olduğumuz için günlük yaşantımızı etkileyen bir şey yok. Dışişleri Bakanımız 3 günde 4 ülkeyi geziyor. Hem ülkemiz hem bölgemiz bunu gerektiriyor.

GAZZE'DE YAŞANANLAR

Şu an Türkiye'nin hassasiyetini dünya biliyor. Nerede bir mazlum varsa sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Türkiye mutlaka onun yanında. Gazze'de de ne zamanki çocuklar kadınlar hastaneler vurulmaya başladığı zaman biz derhal Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla yardım faaliyetlerine başladık. 19 askeri uçağımızla malzeme götürdük ve yaralıları getirdik. THY uçaklarıyla kendi insanlarımızı getirdik ve 9 büyük gemiyle binlerce ton malzemeyi oraya götürdük. Geçmişte hak etmediğimiz şekilde bazı şeyler ihraç ediliyor denildi, bunları kabul etmemiz mümkün değil. Bunları kınıyorum.

"BU UÇAĞI ALMAK İSTİYORUZ"

Eurofighter sadece Almanyalı dostlarımıza ait bir uçak değil. Bu uçağı almak istiyoruz. Alman dostlarımızın kendi kendilerine takıldıkları yanlar var. NATO gibi bir teşkilatın üyeleri olarak bizim bunları kabul etmemiz mümkün değil. Kişisel olarak inanıyorum ki kısa süre içinde çözüme kavuşacak. Suudi Arabistan'a verilmesi bir başlangıç olabilir.

YUNANİSTAN'IN F-35 ALMASI

Yunanistan da NATO'nun bir üyesi. F-35 alıyor alsın memnunuz. F-35 alacağım ve her şeyin hakimi olacağım demek kabul edilemez. Kendi KAAN'ımız geliyor. Kendi uçağımızı bekleyeceğiz. Amerikalı dostlarımızla F-35 konusunda nasıl bir gelişme olacağını bilmiyoruz.

Bugün dünyada savaş çok zor ve her bir savaş bir yıkım demek. Hiçbir dostumuz komşumuzla kötü ilişki arzu etmiyoruz. Milli çıkarlarımızı unutacağız dost olacağız demek değil. Anlaşabileceğimiz hususları bulalım diyoruz. Güven artsın önce diyoruz. Sonra önemli konular görüşülecek tabi ki. Öncelikle anlaşabileceğimiz konularda konuşalım diyoruz. Her gün Ege'de faaliyet yapmak zorunda değiliz.

KIBRIS MESELESİ

Kıbrıs'taki konumumuz Türk kardeşlerimiz konumu gayet olumlu durumda. AB bir referandum yapacağım dedi. Evet diyeni AB'ye üye yapacağım hayır diyeni üye yapmayacağım dedi. Rum toplumu çoğunlukla hayır dedi. Türk kardeşlerimiz evet dedi. AB hayır diyenleri üye yaptı ve Türk kardeşlerimizi dışladı. 50 senedir huzur var orada. Biz Rum tarafına da huzuru getirdik. 50 senedir çatışma ve savaş olmadı. Kıbrıs bizim milli meselemiz. Artık federasyon gibi şeyler geçti.

"TÜRKİYE ARTIK KABINA SIĞMAYAN BİR ÜLKE"

Türkiye artık kabına sığmayan bir ülke. Bir ucumuz Somali'de bir ucumuz Azerbaycan'da. Biz kardeşlerimize de erişecek her ortamı yaratmalıyız. Uçak gemisi yapmak 40 KAAN'ı yapmaktan daha ucuz. Kendimiz yapacağız ve buna ihtiyacımız var. Afrikalı kardeşlerimiz Cumhurbaşkanımızla görüşmek için bekliyorlar. Biz elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. TSK'ye her şey gerekiyor.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63