Eurovision'dan skandal Filistin kararı! Sertap Erener yine de gidecek mi?

Avrupa Yayın Birliği, 11 Mayıs'ta İsveç'te yapılacak Eurovision'da davetlilerin Filistin bayrağı ile içeri alınmayacağını açıkladı. Skandal karar sonrası Türkiye'den ne tepki geleceği ve Sertap Erener'in Eurovision kararı merak konusu oldu.

02 Mayıs 2024 Perşembe 14:30
Eurovision'dan skandal Filistin kararı! Sertap Erener yine de gidecek mi?

   HABER7

Avrupa Yayın Birliği(EBU) tarafından gerçekleştirilen ve dünyanın en büyük şarkı yarışmalarından biri olan Eurovision Şarkı Yarışması'na sayılı günler kala EBU'dan Filistin'le ilgili tepki çeken bir karar çıktı. Karar sonrası Türkiye'nin vereceği tepki ve Eurovision'da sahne almak için İsveç'ten davet alan Sertap Erener'in alacağı karar merak konusu oldu.

EUROVİSİON'DA FİLİSTİN BAYRAĞI YASAKLANDI

Eurovision'a 9 gün kala alınan ani bir kararla yarışmaya davetlilerin Filistin bayrağı ile girmesi yasaklandı. Göteborg Post gazetesine EBU tarafından yapılan açıklamada, şarkı yarışmasının yapılacağı Malmö Arena'ya Filistin bayrağı veya siyasi mesaj içeren pankartla girmeye çalışanların durdurulacağı ve ellerindeki Filistin bayrağı veya pankartların alınacağı belirtildi.

TÜRKİYE'DEN NASIL TEPKİ GELECEK?

Eurovision'un skandal kararı sosyal medyada vatandaşların tepkisini çekerken Türkiye'nin bu skandal karara ve yarışmayı düzenleyen Avrupa Yayın Birliği'ne karşı nasıl tepki vereceği merak konusu oldu. 

Öte yandan Türkiye Eurovision'a formatını ve jüri oylarını adaletsiz bulduğu gerekçesiyle 2013'ten bu yana katılmıyor. En son 2012 yılında Can Bonomo ile Eurovision'a katılan Türkiye 7. sırada yer almıştı. 


SERTAP ERENER EUROVİSİON'A YİNE DE GİDECEK Mİ?

Diğer taraftan ise 2003 yılında Eurovision'a Türkiye adına katılarak birinci olan Sertap Erener, geçtiğimiz ay bu yılki Eurovision'da sahne almak için davet almıştı. Davet sonrası açıklama yapan Erener, yarışma gecesi için hazırlıklara başladığını ve "Everyway That I Can" şarkısının farklı bir versiyonunu İsveç'te seslendireceğini açıklamıştı. İsrail'in Gazze'de uyguladığı katliamlara da tepki gösteren Erener'in Eurovision'un skandal Filistin kararı sonrası yarışmada sahne alıp almayacağı merak edildi. 

Sertab Erener, 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'de soykırım yapan İsrail'in katliamına tepki göstererek bir kitaptan alıntı yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer vermişti;

“Uzun zamandır düşünüyorum da eğer bir gün imha tekniklerinin giderek etkinleşmesi türümüzün dünyadan silinip gitmesiyle sonuçlanırsa, bunun asıl sorumlusu ne zulüm, ne bu zulmün ortaya çıkardığı öfke olacaktır. Asıl sorumlu modern insanın sorumluluk almaması, tepkisizliği olacaktır.”

10 AVRUPA ÜLKESİNİN EUROVİSİON TEMSİLCİLERİNDEN ATEŞKES ÇAĞRISI YAPILDI

Avrupa ülkelerinin Eurovision temsilcileri, sosyal medya üzerinden yaptıkları ortak açıklamayla "işgal altındaki Filistin topraklarında ve özellikle Gazze'deki" durum karşısında sessiz kalmaktan rahatsızlık duyduklarını belirterek tepki göstermişti. Belçika, Portekiz, İngiltere, İrlanda, İsviçre, Norveç, Danimarka, Litvanya, Finlandiya ve San Marino'nun temsilcileri yaptıkları açıklamada "Bizim için mazlumlarla dayanışma içinde olmak, barış, acil ve sürdürülebilir ateşkes ve tüm esirlerin serbest bırakılmasıyla ilgili içten dileklerimizi iletmek çok önemli." ifadelerini kullanmışlardı.

İSRAİL MEN EDİLSİN PROTESTOSU

Nisan ayında Eurovision'un gerçekleşeceği İsveç'in Malmö kentinde ise İsrail'in yarışmadan men edilmesi için protestolar düzenlendi. Malmö'de, ellerinde Filistin bayrakları ve pankartlar taşıyan protestocular, kentte yapılacak Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsrail'in boykot edilmesini ve Eurovision Şarkı Yarışması'ndan İsrail'in menedilmesi yönünde çağrılar yapmıştı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63