İsrail ordusu Refah'a karadan girdi: Sınır kapısı ele geçirildi

Hamas'ın ateşkesi kabul etmesine rağmen İsrail, 1,5 milyon Filistinlinin yaşadığı Refah'a girdi. Gece havadan bombaladığı kente bu sabah karadan da giren İsrail, Mısır'la Gazze'yi birleştiren Refah Sınır Kapısının Gazze tarafını ele geçirdi

07 Mayıs 2024 Salı 08:30
İsrail ordusu Refah'a karadan girdi: Sınır kapısı ele geçirildi

İsrail ordusu, Gazze'nin Refah bölgesine kara saldırısı başlatarak, Mısır'la olan sınır kapısının Gazze tarafını ele geçirdiğini duyurdu.

Ordudan yapılan açıklamada, 162'nci Tümen ve 401'inci Zırhlı Tugay'ın Refah'ın doğusundaki ordu birliklerine destek verdiği saldırılarda, Gazze'nin Mısır'a açılan Refah Sınır Kapısı'nda kontrolün ele geçirildiği belirtildi.

Mısır'a yaklaşık 3,5 km uzaklıktaki kapının Filistin tarafında tam kontrolün sağlandığı belirtilen açıklamada, saldırıda 20 Filistinlinin öldürüldüğü kaydedildi.

ABD, REFAH'A KARA SALDIRISINI DESTEKLEMİYOR

Beyaz Saray, 1,5 milyon Filistinlinin hayatını tehlikeye atacağından, İsrail'in Refah'a yönelik bir kara saldırısı düzenlemesini desteklemediklerini açıkladı. Açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden'ın bu durumu İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya bildirdiği belirtildi.

Netanyahu geçtiğimiz günlerde, Hamas'la ateşkes sağlansa da sağlanmasa da Refah'a gireceklerini belirtmişti.

REFAH'A İLK SALDIRILAR HAVADAN OLDU

İsrail gece boyunca Refah kentindeki bazı noktalara hava saldırıları düzenledi. Bu saldırılarda çok sayıda Filistinli hayatını kaybetti. Tel Aviv yönetimi, Refah'a karadan da girmeye hazırlanırken, BM Genel Sekreteri Guterres, "Refah'a kara saldırısı kabul edilemez." dedi.

HAMAS ATEŞKESİ KABUL ETMİŞTİ

Hamas Hareketi Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, Katar ve Mısır'a, Gazze Şeridi'nde ateşkes anlaşmasına ilişkin önerilerini onayladığını bildirmişti.

Hamas'ın Katar ve Mısır tarafından iletilen "ateşkes önerilerine" onay verdiğini duyurmasının ardından İsrail Savaş Kabinesi, Refah'ta saldırılara devam kararı almıştı.

Ancak İsrail, Hamas'ın kabul ettiği teklifin, Mısır önerisinin "yumuşatılmış" bir versiyonu olduğunu savunuyor ve kapsamının İsrail'in "kabul edemeyeceği genişlikte" olduğunu belirtiyor. Tel Aviv yönetimi, söz konusu ateşkes kararıyla, "İsrail'i anlaşmayı reddeden taraf gibi göstermek isteyen bir hile görüntüsü olduğunu" iddia ediyor.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63