Macron'dan nükleer silahlı ortak Avrupa savunması teklifi

Macron nükleer silahları da kapsayan 'ortak Avrupa savunması' tartışması açmaya hazır olduğunu açıkladı.

29 Nisan 2024 Pazartesi 09:30
Macron'dan nükleer silahlı ortak Avrupa savunması teklifi

Fransa Cumhurbaşkanı Macron nükleer silahları da kapsayan 'ortak Avrupa savunması' tartışması açmaya hazır olduğunu açıkladı.

"Ortak Avrupa savunması" oluşturma fikri Paris'in uzun süredir gündeme getirdiği hedeflerinden biri olsa da bu konuda, NATO şemsiyesinin daha güvenilir olduğunu savunan diğer AB ülkelerinin muhalefetiyle karşılaşıyor.

ORTAK AVRUPA SAVUNMASI TEKLİFİ

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, hafta sonu yayınlanan bir röportajında, nükleer silahların ortak Avrupa savunmasındaki rolü konusunda "tartışma açmaya" hazır olduğunu söyledi.

Bu çıkışı, Macron'un, son dönemde Avrupa liderliğinde bir savunma stratejisine duyulan ihtiyacı vurguladığı konuşmaların sadece sonuncusu. 

Fransız lider, bölgesel basın grubu EBRA'ya verdiği mülakatta, şu ifadeleri kullandı:

"Füze savunmasını, uzun menzilli silahları, bunlara sahip olanlar ya da kendi topraklarında Amerikan nükleer silahları bulunanlar için nükleer silahları da içermesi gereken bu tartışmayı açmaktan yanayım. Her şeyi masaya yatıralım ve bizi gerçekten güvenilir bir şekilde neyin koruduğunu görelim. Bu, füze kalkanlarının konuşlandırılması anlamına gelebilir, ancak tüm füzeleri engellediğinden ve nükleer silahların kullanımını caydırdığından emin olmalıyız. Fransa özgünlüğünü koruyacaktır ama Avrupa'nın savunmasına daha fazla katkıda bulunmaya da hazırdır."

"ABD'YE DAHA AZ BAĞIMLI OLMALIYIZ"

Macron: ABD'ye daha az bağımlı bir savunma stratejimiz olmalı

Avrupa'yı ABD'ye daha az bağımlı "inandırıcı" bir savunma stratejisi benimsemeye çağıran Macron, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İnandırıcı olmak aynı zamanda Rusları caydırmak için uzun menzilli füzelere sahip olmak demektir. Bir de nükleer silahlar var: Fransa'nın doktrini, hayati çıkarlarımız tehdit edildiği zaman bunları kullanabileceğimiz yönündedir. Detaylara girmeden bu hayati çıkarların bir Avrupa boyutu olduğunu daha önce zaten söylemiştim. Çünkü bu caydırıcılık Avrupa savunmasının güvenilirliğine katkıda bulunacaktır." 

Fransa, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılmasının ardından 27 üyeli bloğun kendi nükleer silahlarına sahip tek üyesi konumunda.

"Ortak Avrupa savunması" oluşturma fikri Paris'in uzun süredir dillendirdiği hedeflerinden biri olsa da bu konuda, NATO şemsiyesinin daha güvenilir olduğunu savunan diğer AB ülkelerinin muhalefetiyle karşılaşıyor.

Ancak Rusya'nın Ukrayna işgali ve 'Önce Amerika' düşüncesini benimseyen ve 'izolasyonist' politikalarıyla bilinen Donald Trump'ın yeniden ABD Başkanı olma olasılığı, son dönemlerde Paris başta olmak üzere Avrupa'nın savunma alanında daha fazla bağımsızlık kazanması gerektiği çağrılarını yeniden güçlendirdi.

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63