Ürünlerinde dışkı çıkan Nestle’nin bebek mamasında yeni skandal!

Ürünlerinde dışkı ve bakteri tespit edilen Nestle’nin çeşitli ülkelerde sattığı bebek ürünlerini Dünya Sağlık Örgütü’nün yönergelerine aykırı bir şekilde ürettiği belirlendi.

29 Nisan 2024 Pazartesi 14:15
Ürünlerinde dışkı çıkan Nestle’nin bebek mamasında yeni skandal!

Yeni yayınlanan bir rapor, Gazze'de soykırım yapan İsrail ile ilişkisi olduğu belirtilen ve boykot edilen şirketler arasında yer alan Nestle’nin Asya ve Afrika ülkelerinde sattığı bebek gıdası ürünlerinde ilave şeker bulunduğunu, ancak başlıca Avrupa pazarındaki ürünlerinde şeker bulunmadığını öne sürdü.

Gıda Hattı’nda yer alan habere göre; raporda yer alan suçlamalar, İsviçreli STK Public Eye (T. Halkın Gözü) ve Uluslararası Bebek Maması Eylem Ağı (IBFAN) tarafından, farklı ülkelerde satılan Nestle bebek maması ürünlerinin beslenme profillerine ilişkin yapılan bir araştırmanın ardından geldi.

DSÖ YÖNERGELERİNE AYKIRI İÇERİK

Rapor, bir ila üç yaş arası çocuklara yönelik ürünlerde sakaroz veya bal formunda şeker tespit edildiğini öne sürdü. Raporun yazarları ise bu durumun Dünya Sağlık Örgütü (WHO) yönergelerine aykırı olduğu iddiasında.

Obezite ve kronik hastalık riskini sınırlamak amacıyla BM kuruluşu 2022 yılından bu yana bebekler ve üç yaşın altındaki küçük çocuklara yönelik ürünlerde ilave şekerin yasaklanması çağrısında bulunuyor.

AVRUPA’YA BAŞKA, ASYA VE AFRİKA’YA BAMBAŞKA

Rapor Nestle’nin 2 markasına odaklanıyor; Cerelac (Mucilon olarak da pazarlanıyor) ve Nido (bazen Dancow olarak da markalanıyor). Euromonitor'un Public Eye'a verdiği bilgiye göre; Cerelac, 2022 yılında 1 milyar doları aşacak satışlarıyla dünyanın bir numaralı bebek tahıl ürünü markası.

İngiltere ve Almanya'da, altı aylık bebeklere yönelik Celerac buğday bazlı tahıl ürünleri ilave şeker içermezken, aynı durum düşük ve orta gelirli ülkelerde satılan ilgili üründe geçerli değildi. En yüksek şeker dozu Tayland'da (porsiyon başına 6 g) kaydedilirken, bunu Etiyopya (5,2 g), Güney Afrika (4 g), Pakistan (2,7 g), Hindistan (2,2 g) ve Bangladeş (1,6 g) takip etti.

Araştırmacılar genel olarak, Nestle'nin Afrika, Asya ve Latin Amerika'daki ana pazarlarında satılan ve incelenen 115 Cerelac ürününden 108'inin (%94) ilave şeker içerdiğini iddia ediyor.

SÜT TOZU ÜRÜNÜNLERİNİN YÜZDE 72'Sİ İLAVE ŞEKER

Public Eye tarafından görülen Euromonitor verilerine göre Nestle'nin Nido süt tozu markası, bir ila üç yaş arası çocuklara yönelik ürünlerde 1 milyar dolarlık küresel satış rakamını aştı. Euromonitor'un analizine göre Nestle tarafından bazı düşük ve orta gelirli ülkelerde satılan ve test edilen 29 Nido ürününden 21'i (%72) ilave şeker içeriyor.

Her bir pazarda ne kadar ilave şeker bulunduğuna ilişkin bulgular ise farklılık gösteriyor. Rapora göre, Brezilya ve Filipinler'de bir yaşından büyük çocuklar için üretilen Nido toz sütlerde ilave şeker bulunmazken, Panama'da satılan bir üründe porsiyon başına 5,3 g'a kadar ilave şeker tespit edildi. Nicuragua'da bir Nido süt tozu ürününün porsiyon başına 4,7 g, Meksika'da ise 1,8 g içerdiği tespit edildi.

NESTLE REÇETESİNİ NEDEN ÜLKEDEN ÜLKEYE DEĞİŞTİRİYOR?

Bebekler ve üç yaşın altındaki çocuklar için gıda ürünlerinde ilave şeker ve tatlandırıcıların yasaklanması çağrısında bulunan DSÖ, endüstrinin bu duruma yanıt vermesini istiyor. WHO Beslenme ve Gıda Güvenliği Departmanı Direktörü Dr. Francesco Branca Public Eye ve IBFAN'a yaptığı açıklamada, "Bu çalışma, çocuklar için gıda ortamının yeniden şekillendirilmesi için acil eylem ihtiyacını vurguluyor" dedi.

Nestle, erken çocukluk dönemine yönelik ürünlerinin besinsel kalitesinin arkasında durmakta ve çocukların büyüme ve gelişimine uyarlanmış yüksek kaliteli bileşenler kullandığını söylüyor. Bir şirket sözcüsü "Çocuklara yönelik beslenme, sağlık ve zindelik ilkelerini aynen uyguluyoruz. Faaliyet gösterdiğimiz her yerde portföyümüz, etiketleme gereklilikleri ve şekerleri de kapsayan karbonhidrat içeriği eşikleri dahil olmak üzere yerel yönetmeliklere veya uluslararası standartlara uygundur." dedi. Nido ve Cerelac tariflerinin neden farklı coğrafyalarda değişiklik gösterdiğine gelince, yönetmelikler ve yerel malzemelerin mevcudiyeti de dahil olmak üzere çeşitli faktörlere bağlı olarak 'küçük farklılıklar' olduğu söyleniyor. Firmaya göre bu farklılıklar ürünlerin kalitesinden 'hiçbir şekilde' ödün vermiyor.

Nestle geçtiğimiz 10 yıl içinde bebek gevrekleri portföyündeki toplam ilave şeker miktarını %11 oranında azalttı ve 12-36 aylık küçük çocuklara yönelik Nido büyüme sütlerinde tüm ilave şekerlerin (sakaroz ve glikoz şurubu) aşamalı olarak kaldırıldığını söyledi.

MADEN SUYU ÜRÜNLERİNDE DIŞKI TESPİT EDİLDİ

Fransa, Nestle grubuna bağlı Perrier maden suyunda dışkı ve feçes bakterisi tespit edildiğini duyurdu. Firma, iki milyon şişeyi “ihtiyati tedbir olarak” imha ettiğini açıkladı.

Ünlü maden suyunda bakteri tespit edildi! 2 milyon şişe imha edildiÜnlü maden suyunda bakteri tespit edildi! 2 milyon şişe imha edildi

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63