Yunanistan'dan Kariye tepkisi: Türkiye meydan okuyor

Kariye'nin, 7 Ocak'taki törenle bir kısmının ibadete açılması Yunanistan'ı rahatsız etti. Atina yönetimi, Kariye'nin yeniden camii statüsüne kavuşmasına dair, "Türkiye bu hamlesiyle uluslararası kamuoyuna meydan okuyor." açıkalamsını yaptı.

08 Mayıs 2024 Çarşamba 06:00
Yunanistan'dan Kariye tepkisi: Türkiye meydan okuyor

Atina yönetimi, İstanbul'daki Kariye'nin ibadete açılmasına tepki gösterdi. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Kariye'nin camii olarak ibadete açılmasının "UNESCO Dünya Miras Listesi'ndeki statüsüne hakaret niteliği taşıdığı" savunuldu.

Kariye Cami’nde namaz kılınacak olan harim bölümündeki iki resim, yapıyı çevreleyen taşların renklerinden tasarlanan açılır kapanır perdelerle örtüldü.

Tarihi yapının tüm insanlığa ait olduğu, dolayısıyla Türkiye'nin bu hamlesiyle "uluslararası kamuoyuna meydan okuduğu" ileri sürüldü.

Atina yönetimi, açıklamasında, "Anıtların evrensel karakterinin korunması, dini ve kültürel mirasın korunmasına yönelik uluslararası standartlara riayet edilmesi, tüm devletleri bağlayan açık bir uluslararası yükümlülüktür." dedi.

Kariye Camii: Harim (ibadet) alanına giriş

4. yüzyılda inşa edilen yapı, özellikle 11. ve 12. yüzyıllarda gerçekleştirilen değişikliklerle bugünkü halini aldı. Bizans İmparatorluğu döneminde kilise olarak kullanılan yapı, 1500-1945'te cami olarak hizmet verdi.

1948'de müzeye dönüştürülen Kariye'nin statüsü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ağustos 2020'deki talimatıyla tekrar camii olarak değiştirilmişti.

Bunun ardından başlatılan 4 yıllık restorasyon sürecinde birçok fresk ve mozaik otomatik perde sistemiyle örtülmüştü.

Kariye'nin geri kalanı müze tarzında gezilebiliyor

Kariye Camii, çalışmaların tamamlanmasının ardından Erdoğan'ın videokonferans yoluyla katıldığı 7 Ocak'taki törenle bir kısmı (harim bölümü) ibadete açıldı.

Ayasofya da 24 Temmuz 2020'de Erdoğan'ın katılımıyla düzenlenen törenle camii olarak ibadete açılmıştı.

Kariye'de sadece harim bölümünde namaz kılınacak. İbadethanenin diğer bölümleri turistik gezi alanı gibi olacak.

Kariye Cami'nin ibadete açık harim bölümüne bakış

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63