Resmen Türkiye’nin 50 milyar TL’sini çaldılar! Vergi oyununun dev faturası...

İşletmeler düşük Katma Değer Vergisi'ne sahip olan ürünler üzerinden fiş keserek vergiden kaçınma yoluna girdi. Vergi Uzmanı İsmail Vefa Ak, işletmelerin sadece vergi kaçırmadığını yanıltıcı belge suçunu da işlediklerine dikkat çekti.

26 Nisan 2024 Cuma 13:15
Resmen Türkiye’nin 50 milyar TL’sini çaldılar! Vergi oyununun dev faturası...
  • Haber7 - ÖZEL

İşletmeler düşük Katma Değer Vergisi'ne (KDV) sahip olan ürünler üzerinden fiş keserek vergi kaçırma yoluna girdi. Son dönemde çok sayıda şirketin vergi kaçırdığı iddiaları sonrası Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek önemli adımlar attıklarını ve binlerce şirketi yakın takibe aldıklarını belirtirken, sosyal medyada art arda paylaşılan fiş görselleri infial yarattı.

KDV oranını olması gerekenden düşük uygulayan işletmeler sosyal medyada da gündem oldu. Vatandaşlar sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımlarda baharatçıların kitap fişi kestiklerini, pastanelerin ise satışlarını ekmek üzerinden yaptığını gösteren fişler paylaştı.

Bazı işletmeler tüketiciye ya da müşteriye fiş kesiyor ama bunu sadece yüzde 1'lik KDV oranı olarak yansıtıyor. Bu yöntem ile ödeyeceği verginin çok altında rakam ödeyen işletmelerin vergi kaçırmakla beraber belgede sahtecilik suçu ile hapis cezasını alabileceğini söyleyen Vergi Uzmanı İsmail Vefa Ak, vergi oyununun detaylarını Haber7 Muhabiri Dilan Can’a anlattı.

İŞLETMELERDEN VERGİ OYUNU!

Alışveriş yaptığımız her yerden fiş alınması gerektiğini ifade eden İsmail Vefa Ak, temel gıda ürünlerinin KDV oranının yüzde 1 olduğu için işletmelerin bu yola başvurduğunu belirtti. Örneğin bir döner lokantasında tüketilen dönerin KDV oranı yüzde 10 iken fişe ‘ekmek’ yazılarak yüzde 1 KDV fiş kesilerek vergiden kaçınıldığını söyleyen Vergi Uzmanı, hiç fiş vermeyen işletmelerin ise (kuaför, sanayi gibi hizmet sektörü) devlete ekonomik açıdan çok daha maliyetli olduğunu kaydetti. Bu yöntemler ile vergiden kaçınan işletmelerin aynı zamanda yanıltıcı belge suçunu işlediğini açıklayan Vergi Uzmanı İsmail Vefa AK, bu suçun cezasının hapis olduğunu belirterek uyarıda bulundu.

KDV OYUNUNA “FİŞ” İHBARI!

Vergi oyununda denetimin en sıkı halkasının vatandaş olduğunu ifade eden uzman isim İsmail Vefa Ak, vatandaşın her alışverişte muhakkak fatura alması gerektiğini belirtti. Fiş almadığımız her zaman ‘devletimizi zarara uğratıyoruz’ diyen İsmail Vefa Ak, “Özellikle gıda sektöründe yer alan işletmelerin fişlerinde yüzde 1 KDV görüldüğünde şüphelenmeli” dedi.

Böyle bir durumla karşılaşıldığı takdirde ALO 189 hattını arayarak ihbar edilebileceğini ifade eden İsmail Vefa Ak, işletmenin büyüklüğüne bağlı olarak vergi müfettişlerine de direkt olarak ihbar edilebileceğini açıkladı.

KDV OYUNUNUN DEVLETE MALİYETİ!

Kayıt dışı para ile mücadelenin önemine değinen Vergi Uzmanı İsmail Vefa Ak, bu alanda yapılan çalışmaların önemini vurguladı. Bu alanda yapılan çalışmalardan çıkarak KDV oyununun devlete maliyetinin 50 milyara yakın olduğunu belirten Vergi Uzmanı İsmail Vefa Ak, bu rakamın yalnızca KDV kaybı için yapılan bir ortalama olduğunu dile getirdi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63