Reuters: Batı, Türkiye aracılığıyla İran'a mesaj gönderdi

İsrail'in İran'a misillemesinin ardından, Batılı devletlerin İran'a Türkiye aracılığıyla "gerilimi düşürme" çağrısı yapan mesajlar göndermeye çalıştığı ifade edildi.

20 Nisan 2024 Cumartesi 07:15
Reuters: Batı, Türkiye aracılığıyla İran'a mesaj gönderdi

İngiliz haber ajansı Reuters'a konuşan Batılı bir diplomat, son günlerde Batılı devletlerin Türkiye aracılığıyla İran'a mesajlar iletmeye çalıştığını, bu mesajlarda İsrail'le karşılıklı saldırılar sonrası artan gerilimin düşürülmesi çağrılarının yinelendiğini kaydetti.

Ankara aracılığıyla Tahran'a iletilen mesajların içeriği konusunda soruya yanıt veren diplomat, "Son günlerde, özellikle tırmanışı azaltma mesajını yeniden dile getirerek, Türkiye aracılığıyla İran'a mesajlar iletmeye çalıştık." ifadelerini kullandı.

Söz konusu bu mesajlar, İsrail'in İran'a yönelik saldırısı gerçekleşmeden iletilmişti.

ARTAN İRAN-İSRAİL GERİLİMİ

1 Nisan'da, İsrail'in İran'ın Şam'daki büyükelçilik binasındaki bir binayı vurması ve İran Devrim Muhafızları komutanlarının ölmesi sonrası artan gerilim, 13 Nisan'da İran'ın İsrail'e İHA ve füze saldırısıyla iki tarafın birbirini doğrudan hedef aldığı bir sürece evrildi. 13 Nisan'ın ardından uluslararası kamuoyu İsrail'in ne zaman ve nasıl İran'a yanıt vereceğini tartışırken, cevap bugün İran'ın nükleer kapasitesinin yoğun olduğu İsfahan kentine saldırıyla geldi. İsrail'in saldırısı İran'da herhangi bir hasara yol açmazken, Tel Aviv'in saldırının dozunu düşük tutarak meseleyi kapatmak istediği kaydedildi.

İRAN'IN SALDIRISI ÖNCESİNDE DE TÜRKİYE'NİN KAPISINI ÇALMIŞLARDI

İran'ın 13 Nisan gecesi İsrail'e düzenlediği insansız hava aracı (İHA) ve füze saldırısının ardından Reuters haber ajansına konuşan Türk diplomatik bir kaynak da İran'ın İsrail'e düzenlemeyi planladığı saldırı öncesinde Türkiye'yi bilgilendirdiğini belirtmişti. Kaynağın açıklamasına göre, ABD de İran'a Ankara aracılığıyla bir mesaj göndermiş ve söz konusu operasyonun "belirli sınırlar içinde olması gerektiğini" kaydetmişti.

Türk Dışişleri Bakanlığı da bölgedeki durum hakkında yazılı açıklama yapmıştı. "Yaşanan hadise öncesinde İran ve ABD makamlarıyla görüşerek itidal çağrısında bulunulduğunu" ifade eden Dışişleri Bakanlığı, "Tarafların karşılıklı beklenti ve mesajları da ülkemiz üzerinden iletilmiş, tepkilerin orantılı olması yönünde gerekli girişimler yapılmıştır." ifadelerini kullanmıştı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63