Dengeler değişiyor! Çin'den ABD'yi saf dışı bırakan yeni hamle! Türkiye nasıl etkilenecek?

Aralarında Avustralya, Çin, Japonya ve Güney Kore'nin olduğu 15 Asya-Pasifik ülkesinin imzaladığı dünyanın en büyük büyük serbest ticaret anlaşması dengeleri değiştirmeye başladı. Yeni şafak yazarı Erdal Tanas Karagöl imzalanan anlaşmanın küresel ve Türkiye'ye etkileri ilgili dikkat çeken bir analiz kaleme aldı.

19 Kasım 2020 Perşembe 11:51
Dengeler değişiyor! Çin'den ABD'yi saf dışı bırakan yeni hamle! Türkiye nasıl etkilenecek?

Koronavirüs, ABD’de yapılan seçimler, dünyadaki ekonomik daralma ve ticarette düşüş derken Asya’da büyük bir ticaret anlaşması imzalandı. Çin, Güney Kore ve Japonya’nın içinde bulunduğu 15 Asya – Pasifik ülkesi bir araya gelerek Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık anlaşması imzalayarak dünya ticaretinin yönünü değiştirmeye karar verdiler.

 

 

BÖLGESEL KAPSAMLI EKONOMİK ORTAKLIK (RCEP) NE ANLAMA GELİYOR?

Bu ortaklığın bir tarafında bölgede Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) olarak bir araya gelmiş olan Brunei, Kamboçya, Endonezya, Laos, Malezya, Myanmar, Filipinler, Singapur, Tayland ve Vietnam diğer tarafta birliğin diyalog ortaklarından Avustralya, Çin, Japonya, Güney Kore ve Yeni Zelanda var.

 

 

Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık için bir araya gelen bu ülkeler dünya GSYH’sinin yüzde 30’unu temsil etmeleri ve 2,1 milyarlık nüfusu kapsaması nedeniyle dünya ekonomilerindeki gücün ve ticaretin nerede yoğunlaşacağı hakkında fikir veriyor.

ÇİN’İN AVANTAJI NEDİR?

Bu anlaşma Asya-Pasifik’te ABD olmadan, Çin öncülüğünde imzalanan bir anlaşma. ABD’nin Asya-Pasifik bölgesinde olmamasından dolayı ABD’li firmaların serbest ticaret bölgesi dışında kalması, Çin’in bu bölgedeki ekonomik hakimiyetini arttıracaktır.

Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık anlaşmasının, dünyanın en hızlı ekonomik büyümesine sahip ve dünya GSYH sıralamasında 2. sırada olan Çin’in 1. sıraya yükselme hedefi için stratejik bir karar olduğu açık.

Çin bu anlaşma sayesinde elde ettiği ticari güç ile tarihi ipek yolunu hayata geçirme konusunda da önemli bir avantaj kazanmış olur. Dolayısıyla, Çin’in ticaret gücünün yalnız Asya- Pasifik’te değil Avrupa’da da daha güçlü hissedileceğini söyleyebiliriz.

Trump ile beraber ABD’nin içeriye dönmesi, Çin’in bu gibi anlaşma ile entegrasyon ve küreselleşmeyi tersine döndürmesi, Çin’in bölgedeki konumunu ve nüfuzunu güçlendirecektir. Dolayısıyla Çin, bu anlaşma sayesinde ABD ile rekabet etme açısından önemli bir avantaj sağladığı gibi jeopolitik açıdan da önemli bir kazanım sağlamış oldu.

Bu anlaşma şunu gösterdi ki; ABD küresel bir güç olma konusunda geriye doğru bir adım attığında, Çin bu boşluğu hızlıca dolduruyor ve hiçbir fırsatı kaçırmıyor ve kaçırmayacak.

TÜRKİYE BU ANLAŞMADAN NASIL ETKİLENİR?

Türkiye bu anlaşmada yok.

Bu anlaşmada yer alan ülkelerin yüksek rekabete sahip olmaları ve Türkiye’nin mesela Çin ile yüksek miktarda açık vermesi nedeniyle bu anlaşma bizim için birçok dezavantaj oluşturabilir.

Ama ticaret için yeni bir alternatif de olabilir.

GÜNÜN ÖNEMLİ GELİŞMELERİ

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63