Yerel seçimin 2'nci haritası! AK Parti kaybettiği 14 şehirde yine söz sahibi olacak

Büyük sürprizlerin yaşandığı 31 Mart yerel seçiminde il genel meclislerinde farklı bir harita oluştu.

02 Nisan 2024 Salı 08:30
Yerel seçimin 2'nci haritası! AK Parti kaybettiği 14 şehirde yine söz sahibi olacak
  • HABER7

Türkiye’nin şehirlerini 5 yıl yönetecek yerel idarecilerin belirlendiği seçimlerde belediye başkanlarının yanı sıra il genel meclis üyeleri de seçildi. Birçok şehrin yönetiminin el değiştirdiği seçimlerde bazı il meclislerinde çoğunluk farklı partilerde kaldı.

SEÇMEN MECLİS’TE ‘YİNE AK PARTİ’ DEDİ

Seçimde belediye sayısı ve oy oranı ciddi şekilde azalan AK Parti, belediye başkanlığını farklı partilere kaptırdığı 14 şehirde il genel meclisinde ise birinci parti oldu.

CHP'nin 8, MHP ve Yeniden Refah'ın 2, Büyük Birlik ve İYİ Parti'nin 1'er belediyesinde meclis çoğunluğu AK Parti'de kaldı.


BAŞKANLIK CHP'YE, MECLİS AK PARTİ'YE

CHP, kazandığı 8 şehirde meclis yeterliliğine ulaşamadı. CHP’nin başkanlık koltuğunu elde ettiği Adıyaman, Afyonkarahisar, Burdur, Giresun, Kastamonu, Kütahya, Sinop ve Ardahan’da il genel meclis çoğunluğu AK Parti’nin oldu. Yani seçmen bu 8 şehirde yönetimi CHP’ye verirken, denetleme vazifesini AK Parti’ye bıraktı.

AK Parti ise zafer elde ettiği 3 şehirde meclis çoğunluğuna ulaşamadı. Hatay Büyükşehir Belediyesi’ni kazanan AK Parti olurken, il meclisinde CHP birinci oldu.

AK Parti’nin Güneydoğu’da seçim kazandığı iki il olan Bitlis ve Şırnak’ta seçmen, meclis çoğunluğunu DEM Parti’ye verdi.

MHP kazandığı 8 belediyesinden 4’ünde il genel meclisi çoğunluğunu sağlayamadı. Gümüşhane ve Osmaniye’de AK Parti, Kırklareli’de CHP, Kars’ta DEM Parti meclis çoğunluğuna ulaştı.

YRP BELEDİYE MECLİSİNİ KAZANAMADI

Yeniden Refah Partisi’nin kazandığı Şanlıurfa ve Yozgat’ta il meclisine AK Parti hakim oldu.

DEM Parti’nin kazandığı Tunceli’de meclis çoğunluğu CHP’de.

Büyük Birlik Partisi’nin elde ettiği tek şehir Sivas’ta il genel meclisinde birinci parti AK Parti.

İYİ Parti’nin belediye başkanlık koltuğuna ulaştığı Nevşehir’de seçmen meclis üstünlüğünü AK Parti’ye bıraktı.

  • İl belediye meclislerinde oluşan Türkiye haritası şöyle:

İSTANBUL VE ANKARA’DA TABLO DEĞİŞTİ

2019 yerel seçimlerinde belediye başkanlıklarını CHP’nin ele geçirdiği İstanbul ve Ankara’da il genel meclis çoğunluğu Cumhur İttifakı’ndaydı. Bu iki büyükşehirde son yapılan seçimlerde belediye başkanlıklarının yanı sıra meclis çoğunluğu da CHP’ye geçti.

İBB Meclisi’nde oluşan tabloya göre 316 sandalyenin 184’ü CHP’de olacak. Böylelikle İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu mecliste de çoğunluğu elde etmiş durumda.

İBB Meclisi’nde CHP’nin 184, AK Parti’nin 130, MHP'nin 2 meclis üyesi yer alacak.

ABB Meclisi'nde ise 148 üyeden 87'sinin CHP'den, 61'inin AK Parti ve MHP'den oluşması bekleniyor.

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63