ABD'de kritik eyaletten sonuçlar geldi: Senato'da çoğunluk Demokratlar'a geçti

ABD günlerdir kritik eyaletlerden gelen sonuçları bekliyor. Senato'nun kontrolü için kritik öneme sahip Nevada'dan gelen haber ile Senato'daki düğüm çözüldü. Demokratlar, Nevada'daki galibiyetin ardından Senato'da çoğunluğu garantiledi.

13 Kasım 2022 Pazar 12:30
ABD'de kritik eyaletten sonuçlar geldi: Senato'da çoğunluk Demokratlar'a geçti

ABD'de, 8 Kasım'da yapılan Kongre ara seçimlerinde sonuçların halen belli olmadığı bazı eyaletlerde oy sayımı kritik bir şekilde devam ediyor.

Son olarak Kongre'nin Senato kanadı için bütün gözlerin çevrili olduğu Nevada'da Cumhuriyetçi aday Adam Laxalt yarışı az farkla önde getirirken, Demokrat rakibi Catherine Cortez Masto son oyların sayımıyla seçimi kazandı.

Nevada'da Demokrat Catherine Cortez Masto'nun kazanmasıyla Cumhuriyetçilerin Senato'da çoğunluğu elde etme ihtimali kalmadı.

Şu an itibariyle Senato'da Cumhuriyetçilerin 49, Demokratların 50 koltuğu var.

Temsilciler Meclisi'nde ise şu ana kadar 211 koltuğu garantileyen Cumhuriyetçiler, yarışı 203 koltuğa ulaşan Demokratların önünde götürüyor. Ülke genelinde 21 bölgede oy sayımı devam ederken, 435 üyeli Temsilciler Meclisinde çoğunluk için partilerin 218 rakamına ulaşması gerekiyor.

GEORGIA SEÇİMLERİ BELİRLEYİCİ OLABİLİR

Diğer yandan Georgia'da 6 Aralık'ta ikinci tur seçimleri yapılacak, bu seçimler tamamlanana kadar çoğunluğun kimde olduğu netleşmeyebilir.

Bu durumda Georgia'da Cumhuriyetçiler kazanırsa, bu parti çoğunluğu sağlamak için gerekli sayıya ulaşıp Kongre'nin bu kanadında çoğunluğu ele geçirecek.

Ancak Georgia'da Cumhuriyetçi adayın kazanması durumunda, Senato'daki denge 50'ye 50 olacak. Bu durumda da ABD Başkan Yardımcısı Demokrat Kamala Harris, Senato Başkanlığı sıfatıyla dengeyi bozacak ve Senato'nun çoğunluğu Demokratlarda kalacak.

Ülkede 8 Kasım'da düzenlenen seçimlerde halk, 435 sandalyeli Temsilciler Meclisi'nin tamamı ile 100 sandalyeli Senato'daki 35 koltuk için sandık başına gitti. Senato'daki 6 yıllık süresini tamamlamayan 29 Cumhuriyetçi ile 36 Demokrat, seçimlere girmedi.​​​​​​​​​​​​​​

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63