Bakan Şimşek: Cari açıktaki düşüş orta vadeli programımızın çalıştığını gösteriyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bugün açıklanan ve beklentilerin altında gerçekleşen cari açık rakamlarını değerlendirdi. Bakan açıklanan rakamlar ile ekonomi programının çalıştığının görüldüğünü söyledi.

17 Nisan 2024 Çarşamba 14:00
Bakan Şimşek: Cari açıktaki düşüş orta vadeli programımızın çalıştığını gösteriyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, şubatta cari açığın beklentilerin altında gerçekleştiğini ve geçen yıla göre 5,8 milyar dolar azaldığını bildirerek, "Bu eğilim, yıl sonunda cari açığın milli gelire oranının yüzde 2,5'in altında gerçekleşebileceğine işaret ediyor." ifadesini kullandı.

Şimşek, sosyal medya hesabından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından açıklanan şubat ayı ödemeler dengesi verilerine ilişkin paylaşım yaptı.

"Cari açık şubatta beklentilerin altında gerçekleşti ve geçen yıla göre 5,8 milyar dolar düştü." değerlendirmesinde bulunan Şimşek, cari açıkta Mayıs 2023 zirvesine göre yıllık 28,3 milyar dolar iyileşme gerçekleştiğine dikkati çekti.

''DÜŞÜŞ KADEMELİ DEVAM EDECEK''

Şimşek, cari açıktaki düşüşün Orta Vadeli Program'ın çalıştığını gösterdiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Dezenflasyon için uyguladığımız politikaların etkisiyle bu düşüşün önümüzdeki aylarda kademeli olarak devam etmesini bekliyoruz. Bu eğilim, yıl sonunda cari açığın milli gelire oranının yüzde 2,5'in altında gerçekleşebileceğine işaret ediyor. Cari açıktaki azalma döviz rezervi birikimine destek olurken, makro finansal istikrar kanalıyla da dezenflasyona destek olacak."

CEVDET YILMAZ: ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE YÜZDE 2,5 CARİ AÇIK HEDEFLİYORUZ

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Önümüzdeki dönemde ithalattaki azalışla birlikte ihracatı destekleyen politikalarımız sayesinde dış ticaret açığındaki azalışın devam etmesini ve cari açığın milli gelire oranının OVP beklentilerimizden daha iyi bir performans göstererek yüzde 2,5 seviyesinde gerçekleşmesini bekliyoruz." ifadesini kullandı.

Yılmaz, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından açıklanan şubat ayı ödemeler dengesi verilerini değerlendirdi.

Cari işlemler açığının, 2024 yılının şubat ayında piyasa beklentilerine nazaran daha iyi bir performans göstererek, 3,27 milyar dolar olarak gerçekleştiğini belirten Yılmaz, 2024 yılı şubat ayı itibarıyla yıllıklandırılmış cari açığın, 2023 yılı mayıs ayına göre 28,3 milyar dolar azalarak 31,8 milyar dolar seviyesine gerilediğini kaydetti.

Cevdet Yılmaz, 2024 yılı şubat ayında ise bir önceki yılın aynı ayına göre cari açıkta yaklaşık 5,8 milyar dolar iyileşme olduğunu, ocak ve şubat aylarındaki toplam azalışın ise geçen senenin aynı dönemine göre 13,7 milyar dolara ulaştığını dile getirerek, şöyle devam etti:

"Cari işlemler dengesindeki iyileşme büyük ölçüde dış ticaret açığındaki düşüşten kaynaklanmıştır. Ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre 5,8 milyar dolar, 2024 yılı ocak ve şubat ayılarında ise bir önceki yılın aynı dönemine göre toplam 14 milyar dolar azalmıştır. Önümüzdeki dönemde ithalattaki azalışla birlikte ihracatı destekleyen politikalarımız sayesinde dış ticaret açığındaki azalışın devam etmesini ve cari açığın milli gelire oranının OVP beklentilerimizden daha iyi bir performans göstererek, yüzde 2,5 seviyesinde gerçekleşmesini bekliyoruz. Cari açığı azaltırken, doğrudan yabancı sermaye yatırımlarını ülkemize daha fazla çekerek, cari açığın finansman kalitesini arttırmayı hedefliyoruz."

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63