Honda Türkiye'den neden çekildi? İşte kararının perde arkasındaki gerçekler

Kocaeli'nin Gebze ilçesindeki Honda fabrikası, 24 yıllık üretim sürecinin ardından son Honda Civic Sedan'ın banttan inmesiyle fabrikayı kapattı. Honda'nın fabrikayı kapatma kararı sonrası ise muhalefet algı operasyonu peşine düşse de Honda'nın aldığı kararın arkasında çok başka nedenler var...

29 Eylül 2021 Çarşamba 10:19
Honda Türkiye'den neden çekildi? İşte kararının perde arkasındaki gerçekler

Haber7 /Detay

24 yıldır Türkiye'den otomobil üretimi yapan Honda, Türkiye'deki fabrikasını kapatma kararı aldı. Dünya otomobil devinin aldığı kararı sonrası ise muhalefet kararı hükümete bağlayarak algı operasyonu peşine düştü. Ancak Honda'nın aldığı bu kararının arkasında tamamen şirketin iç dinamikleri ile ilgili bir çok neden bulunuyor.

HONDA TÜRKİYE VE AVRUPA'DAN NEDEN ÇEKİLDİ?

Honda'nın Türkiye ve Avrupa'dan çekilmesindeki ana karar aslında emisyonda gizli.

Honda emisyon değerleri baskısı ve bundan dolayı elektrikli modellere yoğunlaşacağı için bu kararı alarak İngiltere ve Türkiye'den Asya'ya geri çekildi. Yani Honda'nın kararında hükümetle ya da Türkiye ile ilgili bir sebep bulunmuyor.

Muhalefet Honda fabrikası üzerinden algı operasyonu yapsa da Honda'nın çekilme kararının arkasında düşük satış rakamları ve emisyon oranlarında baskı bulunuyor.

HONDA'NIN KARARINI DÜŞÜK SATIŞ ETKİLEDİ

Honda’nın Türkiye ve Avrupa’daki üretimi durdurma kararını değerlendiren Japon finans ve otomotiv uzmanı Osamu Katayama, çekilme nedenlerinden ilkini düşük üretim ve satış hacmini gösterdi, ikinci nedeninse Honda otomobillerinin, Avrupa’da uygulanan yüksek çevre güvenliği standartlarını tam olarak karşılayamaması olduğunu kaydetti.
 

FABRİKA HABAŞ'A DEVREDİLDİ

Öte yandan Katayama Toyota’nın hem Türkiye’de, hem de İngiltere’de otomobil üretmeye devam edeceği ve oralardan çekilme niyetinde olmadığı bilgisine sahibim dedi.

Açıklamaya göre Honda Türkiye, Gebze'deki tesisini HABAŞ Topluluğuna devredecek. HABAŞ, geçtiğimiz mart ayından bu yana tesislerde Honda'nın üretimini sürdürüyordu.

Fabrikayı devralan HABAŞ'ın önümüzdeki dönemde tesiste nasıl bir faaliyet yürüteceğine dair henüz bir açıklama yapılmadı.

 

KAYNAK: HABER7

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63