İsrail'in dünyaya pazarladığı "casus" yazılım: Pegasus skandalı büyüyor

İsrail merkezli casus yazılım Pegasus'la ilgili skandallar ayyuka çıkmaya devam ediyor. El Salvador'da birçok gazetecinin cep telefonlarının Pegasus aracılığıyla hacklendiği ortaya çıktı.

13 Ocak 2022 Perşembe 11:45
İsrail'in dünyaya pazarladığı

İsrailli yazılım şirketi NSO Group tarafından geliştirilen, ilk olarak Batı Şeria'da Filistinliler üzerinde denenen casus yazılım Pegasus, tüm dünyada konuşulmaya devam ediyor.

Pegasus'un Filistin, Rusya, Arnavutluk ve Polonya dahil 40 ülkeden sonra El Salvador'da da aktif olarak kullanıldığı ortaya çıktı.

El Salvador'da hükümetteki yolsuzluğu araştıran 30'un üzerinde gazeteci ve aktivistin cep telefonlarının 2020'nin ortalarından bu yana saldırıya uğradığı ortaya çıktı.

El Salvador, Pegasus'un kullanıldığı ilk ülke değil

Toronto Üniversitesi Munk Küresel İlişkiler Okulu'nda casus yazılımlar üzerinde çalışan “The Citizen Lab” tarafından keşfedilen hack skandalı, ülkede tepkiye yol açtı.

Uluslararası Af Örgütü ile işbirliği içinde çalışan Citizen Lab, Temmuz 2020 ile Kasım 2021 arasında telefonlarda meydana gelen ihlallere dair kanıtlar bulunduğunu açıkladı.

'Pegasus' skandalı büyüyor! Apple'dan açıklama: Uyardık...'Pegasus' skandalı büyüyor! Apple'dan açıklama: Uyardık...

İsrail merkezli yazılım şirketi NSO Group tarafından tasarlanan casus yazılımın dağıtımından kimin sorumlu olduğu ise belirlenemedi.

Pegasus olarak bilinen yazılım, bazı devletler tarafından "terör faaliyetlerini takip" gerekçesiyle satın alınmıştı.

Citizen Lab'de kıdemli bir araştırmacı olan Scott-Railton, şu açıklamayı yaptı:

"Bu olay sadece Orta Amerika ülkesinde çalışan editörlere, muhabirlere ve aktivistlere yoğun bir şekilde odaklanmanın, faaliyetlerine özel bir ilgi duyan yerel bir müşteriye işaret ediyor"

EL SALVADOR HÜKÜMETİ: BİZ DE SALDIRIYA UĞRADIK

El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele'nin ofisinden yapılan açıklamada ise, hükümetin NSO Group Technologies'in müşterisi olmadığı ifade edildi. Yönetimin bahsedilen casusluğu araştırdığını ve bazı üst düzey yetkililerin de telefonlarına sızmış olabileceğine dair bilgilere sahip olduğunu iddia etti.

Pegasus'un 40 ülkede kullanıldığı ortaya çıktı

Açıklamada, "Hükümet yetkilileri olarak bizlerin de saldırıların kurbanı olduğumuza dair işaretler var" denildi.

NSO: SADECE "SUÇLA MÜCADELEDE" KULLANILIYOR

Müşteri listesini uzun süredir gizli tutan NSO Group ise El Salvador'un müşterisi olup olmadığı konusunda yorum yapmaktan kaçındı. Firmadan yapılan açıklamada, ürünlerin yalnızca "suçla mücadele" için istihbarat ve kolluk kuvvetlerine satıldığı iddia edildi.

NSO, casus yazılımlarının muhalifleri, aktivistleri ve gazetecileri izlemek gibi faaliyetler için kötüye kullanımına karşı "sıfır tolerans" politikasına sahip olduğunu ve bunu yapan bazı müşterilerin sözleşmelerini feshettiğini söyledi.

İsrail, işgal altındaki Batı Şeria'da Filistinlileri gözetlemek için birçok casus yazılım kullanıyor

Pegasus yazılımı, kullanıcıların bilgisi olmadan telefonlardan şifreli mesajları, fotoğrafları, kişileri, belgeleri ve diğer hassas bilgileri ele geçiriyor. Reuters tarafından nicelenen ürün kılavuzlarına göre, kameralarını ve mikrofonlarını sessizce etkinleştirerek telefonları gizli dinleme cihazlarına dönüştürebiliyor.

Citizen Lab araştırmacıları, 3 insan hakları grubu, 6 medya kurumu ve bağımsız bir gazeteci olmak üzere toplam 37 cihazda casus yazılım olduğuna dair kanıt buldu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63