Türkiye, Ukrayna'dan tahılı yüzde 25 daha ucuz alacak

Bakan Vahit Kirişci, Ukrayna ile tahılı yüzde 25 daha ucuz almak için anlaşıldığını aktardı.

07 Haziran 2022 Salı 14:30
Türkiye, Ukrayna'dan tahılı yüzde 25 daha ucuz alacak

Ukrayna-Rusya savaşı, her iki ülkenin de tahıl deposu olmasından kaynaklı olarak dünyadaki gıda güvenliğini tehdit ediyor. Özellikle Ukrayna, sağladığı tarım desteği ile Avrupa'nın "buğday deposu" olarak hizmet ediyor. Ve savaş gerekçesiyle tahılın limanlardan çıkışını engelliyor.

TÜRKİYE'DEN HAKEMLİK İSTEĞİ

Devam eden savaşta tahıla ulaşımında dünyanın, Türkiye'nin hakemlik statüsü ile devreye girmesi beklentisi var.

"UKRAYNA İLE GÖRÜŞMELER DEVAM EDİYOR"

Bu anlamda Ukrayna ile görüşmelerin devam ettiğini belirten Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, dünyanın tahıla ihtiyacı olduğu için ürünlerin ülkenin dışına çıkartılması gerektiğini dile getirdiklerini aktardı.

"ÜRÜNÜ İHRAÇ ETME KONUSUNDA İKİLEM YAŞIYORLAR"

Bakanı Kirişci, Ukrayna ile tahılı yüzde 25 daha ucuz almak için anlaşma yaptıklarını belirterek, "FOB’den bize yüzde 25 daha aşağıya verme konusunda mutabakatımız var. Ukrayna ile tahılı yüzde 25 daha ucuz almak için anlaştık. Güvenlik ve ürünü ihraç etme konusunda ikilem yaşıyorlar. Türkiye olarak hakemliğimizi arzu ediyorlar. Hem Rusya hem de Ukrayna bir tek bize güveniyor." açıklamasını yaptı.

"İKİ ÜLKE ARASINDA KÖPRÜ OLMAYA ÇALIŞIYORUZ"

Bakan Kirişci, şöyle devam etti: “Türkiye olarak biz Ukrayna’ya, ‘bu ürünleri dışarı çıkarabilirsiniz, koridor açıldığında Rusya size saldırmayacak’ diyoruz. Ukrayna şu anda ihraç edebileceği limanlarda kendini mayınlarla koruyor. Bu mayınların temizlenmesi halinde ‘Rusya bana saldırabilir’ diyor. Biz de Rusya’ya ‘Bu ürünler çıkana kadar saldırmayın. Siz de sözünüzde durun. Ukrayna bu ürünü çıkarsın. Çünkü dünyanın bu ticarete ihtiyacı var’ diyoruz. Dolayısıyla iki ülke arasında köprü olmaya çalışıyoruz.”

TAHIL KORİDORU İÇİN GÖZLER DÖRTLÜ ZİRVEYE ÇEVRİLMİŞTİ

Ukrayna'daki tahıl stoklarının küresel pazarlara ulaşmasını sağlamak amacıyla yapılacak 4’lü toplantıya çevrildi. Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler’in yer alacağı toplantının bu hafta gerçekleştirilmesi bekleniyor.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63