Uluslararası basından İsveç analizi: NATO üyeliği tehlikeye girdi

İsveç'in NATO üyeliğinin Kur'an-ı Kerim'in yakılmasıyla tehlikeye girdiğini belirten FT, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın iktidarda kalması durumda, İsveç'in NATO üyeliğine onay çıkmasının aylar belki de yıllar alabileceğini yazdı.

23 Ocak 2023 Pazartesi 14:15
Uluslararası basından İsveç analizi: NATO üyeliği tehlikeye girdi

Müslüman karşıtı siyasetçi Rasmus Paludan, İsveç'te Türkiye'nin Stockholm Büyükelçiliği önünde kendisine verilen izinle Kur'an-ı Kerim'i yaktı.

Danimarka ve İsveç çifte vatandaşı olan aşırı sağcı Sıkı Yön Partisi (Stram Kurs) lideri Paludan'ın İslam'ı hedef alan hareketi, Türkiye'de sert tepkilerle karşılandı.

İktidarıyla muhalefetiyle Türkiye'den İsveç'e arka arkaya tepkiler yükselirken, MHP lideri Devlet Bahçeli, "İsveç'in NATO üyeliği bu şartlar altında Gazi Meclis'in onayından geçemeyecektir. Dinimize, dilimize, değerlerimize; Türk ve Türkiye Yüzyılı hedeflerimize hıyanetin ve saygısızlığın muhakkak bir sonucu olacaktır" dedi.

"İSVEÇ'İN NATO ÜYELİĞİ ZORA GİRDİ"

Financial Times (FT) gazetesi, Paludan'ın çirkin hareketinden sonra İsveç'in NATO üyeliğinin çıkmaza girdiğini yazdı. "Başvuru, Türk büyükelçiliği önünde Kur'an-ın yakılmasıyla tehlikeye girdi" başlıklı haberde, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ve Dışişleri Bakanı Tobias Billström'ün, Türkiye'de halktan gelen şiddetli tepkinin ardından öfke dalgasını yatıştırmaya çalıştığına dikkat çekildi.

Irkçı Rasmus Paludan, Kur'an-ı Kerim'i yaktı: Türkiye'den jet açıklamaIrkçı Rasmus Paludan, Kur'an-ı Kerim'i yaktı: Türkiye'den jet açıklama

Kur'an-ı Kerim'in yakılması sonrası İsveç Başbakanı'ndan ilk açıklamaKur'an-ı Kerim'in yakılması sonrası İsveç Başbakanı'ndan ilk açıklama

Kur'an-ı Kerim'i yakan Paludan ilk kez konuştu: KorkuyorumKur'an-ı Kerim'i yakan Paludan ilk kez konuştu: Korkuyorum

Stockholm Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Enstitüsü Direktörü Paul Levin, NATO müzakerelerinin derin bir krize sürüklendiğini belirterek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın iktidarda kalması durumda, İsveç'in NATO üyeliğine onay çıkmasının aylar belki de yıllar alabileceğini söyledi.

ULUSLARARASI BASINDA "İSVEÇ'İN ÜYELİĞİ TEHLİYE GİRDİ" ANALİZLERİ

Al Jazeera'da yer alan haberde ise, "İsveç'in NATO hedefi, Kur'an-ı Kerim yakmasıyla çıkmaza girdi" ifadeleri kullanıldı. Geçtiğimiz günlerde, terör örgütü PKK/YPG tarafından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kuklasının asılması provokasyonuna atıf yapılan haberde, Kur'an-ı Kerim yakma eyleminin ilişkileri daha da gerdiği belirtildi.

Politico'daki haberde, "İsveç'te Kur'an-ı Kerim yakma NATO hedefi konusunda gerilimi tırmandırıyor" denildi. Kur'an yakma eyleminin İsveç'in Ankara'nın desteğine ihtiyaç duyduğu bir günde geldiği ifade edilirken, Türkiye'nin olayı "aşağılık eylem" olarak kınadığı dile getirildi.

The Guardian ise, "Türkiye aşırı sağcı protestolarda Kur'an'ın yakılmasını kınadı" başlığıyla okuyucularının karşısına çıkarken, bu olayın iki ülke arasındaki gerilimi daha da artıracağı vurgulandı.

Associated Press'de (AP) yer alan haberlerde, Türkiye'de Kur'an'ın yakıldığı protestoya duyulan öfkeye vurgu yapıldı. Başkonsolosluk binasındaki çalışanlarının pencereye astığı ve üzerinde "Kitap yakan aptalın görüşüne katılmıyoruz" yazdığı pankarta dikkati çekti.

Hindustan Times da "İsveç'in NATO başvurusu Kur'an-ı Kerim yakma olayından sonra askıda kalıyor" başlığı ile okurlarının karşısına çıktı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63