SAFER AY'I UĞURSUZLUK AY'I DEĞİLDİR.

 

Müslümanların kullandığı Hicri takvime göre Hicri ayların ikincisi Safer ayıdır. Peki, 2018 Safer ayı ne zaman? Safer ayında neler oldu? Safer ayında hangi dualar okunur? İşte cevabı haberimizde…

Muharrem ayından sonra gelen 2018 Safer ayı 10 Ekim Çarşamba günü başlayıp, 9 Kasım Cumagünü sona erecek.

Halk arasında ‘bela ayı’ olarak da bilinen bu ayla ilgili yazılanların büyük bir çoğunluğu yanlıştır. Safer ayı cahiliye Arapları tarafından uğursuzluk ayı olarak tanımlanmıştır.

Rasûlullah Efendimiz (s.a.v), insanların bazı şeylere uğursuzluk atfetmesini yasaklamış, bütün her şeye iyi ve müsbet bir nazarla bakmayı esas kılmıştır.

Belaların birinci kat semaya indiği felaket ayı, bela ayı olarak da anıldığı için “uğursuzluk ayı” olduğu söylenir ama bu gerçeği yansıtmamaktadır. Çünkü Araplar, savaşın, baskınların, intikamın yasaklandığı mübarek haram aylarından çıkıp da ölümün, savaşın, soygun ve baskınların yapıldığı Safer ayına girdiklerinde bu durum onlara çok ağır geliyordu. Bu durum, onlarda, Safer ayının uğursuz olduğu îtikâdını oluşturdu.

Rivayetlere göre Peygamber Efendimiz (sav) İslam dininde uğursuzluk, kötüye yorma gibi bir şey yoktur. Her zaman iyiye yormak gereklidir İslam’da zararlı bir şey yoktur diyerek ifade etmiştir. Başka bir rivayette ise Efendimiz (sav) eşyalarda, Safer ayında ve baykuşun ötmesinde her hangi bir uğursuzluğun olmadığını ifade etmiştir.

Ebu Hüreyre’nin rivayetlerinde Peygamber Efendimiz (sav) Safer ayı ve uğursuzluk ile yine şunları söylemiştir. Hastalıklar uğursuzluk ile gelen bir şey değildir. Baykuşların ötmesi ya da Safer ayı ile birlikte çeşitli uğursuzlukların bulunmadığını ve bunların hayır ve şer ile ilgisi olmadığını ifade etmektedir. Tamamen cahiliye zamanında uydurulmuş hurafeler olmakla birlikte cüzzamlıdan kaçmalısınız.

İslâm ise buna inanmalarını yasaklamıştır. Zira vakit, sadece vakit olması açısından uğursuzluk veya zarar getirmez. Uğursuzluk veya zarar, insanın bu vakitte yaptığı kötülükten doğmaktadır. Kötü kişi kötülüğü işlemek sûretiyle zamana da zemine de uğursuzluk getirmektedir, aksi ise doğru değildir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63