Kotil: Türkiye, ABD'nin kimseye satmadığı F35'in üstündeki uçağın benzerini üretiyor

CNNTürk'te konuşan TUSAŞ CEO'su Temel Kotil, üzerinde çalıştıkları Milli Muharip Uçağın özelliklerine değinirken 2022'de hangardan çıkacak uçağın Türkiye'yi bu alanda dünyadaki 5 ülkeden birinin içine sokacağını söyledi.

10 Kasım 2021 Çarşamba 23:20
Kotil: Türkiye, ABD'nin kimseye satmadığı F35'in üstündeki uçağın benzerini üretiyor

Temel Kotil, üzerinde çalıştıkları uçağın F16'lardan kıyaslanmayacak kadar üstün olduğunu, üzerindeki mühimmatın gövdenin içinde olmasından dolayı radarlara görünmeyeceğini belirtirken uçağın ABD'nin dünyada hiçbir ülkeye satmadığı F35'in de üstünde olan F22'ye yakın teknik özelliklere sahip olacağını söyledi. 

DÜNYADAKİ İLK BEŞ ÜLKEDEN BİRİ TÜRKİYE OLACAK

Kotil üzerinde çalıştıkları uçağın bir benzerini Çin, Rusya ve ABD ile Japonya'nın yaptığını, Türkiye'nin de 2022'de uçağı hangardan çıkarması halinde de bu alanda ilk 5 ülke arasına gireceğine dikkat çekti. 

MİLLİ MUHARİP UÇAKTAKİ YAZILIM ALTYAPISI 

Uçağın hangardan çıktıktan sonra  havacılıktaki kural gereği  2 yıl yer, 3 yıl da hava testlerinin süreceğini ve ondan sonra seri üretimine geçeceğini anlatan Kotil, 2028'den itibaren de  uçağa takılacak yerli uçak motorunun da üretimine başlayacaklarını söyledi. Uçağın Milli Muharip Uçak olması dolayısı ile bilgisayarlarını TÜBİTAK Bilgem yaptığını anlatan Kotil " ASELSAN'la radar, pilotun kaskı hiçbir ülke Türkiye'ye vermez, ASELSAN yapıyor. Proje 5 milyon satırlık yazılımla gerçekleşiyor. Pilot  bir küre içinde tüm dünyayı görüyor.  bir ihbar geldiğinde radarlar görmeden hedefi vurması demek. Bu f35 gibi uçakların teknolojini çok geride bırakan bir sistem. İlk uçuş yapılsa bile işimiz bitmeyecek. " dedi. 

KAYNAK: HABER7

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63